Sverigedemokraterna: Här för att stanna

Varje dag bedömer och betygsätter två av Makthavare.se:s skribenter dagens partiledartal. I dag var Sverigedemokraternas dag och talet bedöms av [[Ida Thulin]] och [[Magnus Ljungkvist]].

Budskap


Ida Thulin: [[Jimmie Åkesson]] ägnade halva sitt tal åt att gnälla över att de andra riksdagspartierna inte är tillräckligt snälla mot Sverigedemokraterna. Därefter gnällde han över att [[Fredrik Reinfeldt]] vill samarbeta med miljöpartiet. Hans budskap var alltså: 1. Övriga partier i allmänhet är dumma. 2. Miljöpartiet i synnerhet är dumt. 3. Fredrik Reinfeldt är dum.

Jag hade, helt ärligt, förväntat mig mycket mer. Varför inte fokusera på socialkonservativa sakfrågor? På slutet blev det lite tal om kriminalpolitik, men då hade talet redan pågått i en halvtimme. Och efter 45 minuter blev det folkhem, pensionärer, sjukvård och ungdomsarbetslöshet. Om Åkesson hade strukit talets första sidor, och utvecklat de sakfrågor han nu klämde in på slutet kunde det blivit ett riktigt intressant tal. Då hade han dessutom på slutet haft tid att inte bara rabbla problem, utan också presentera några egna lösningar. Det gjorde han dock inte på söndagen.


Magnus Ljungkvist: Sverigedemokraterna är en kraft som är här för att stanna. Det var huvudbudskapet i Jimmie Åkessons Almedalstal den sista söndagen i Almedalsveckan och det var också budskapet på den stora vepan på scen. En genomgång av Sverigedemokraternas ageranden i riksdagen var huvudspåret i ett tal som i huvudsak riktade sig mot alliansregeringens ovilja att förhandla med Sd.

Åkesson försökte också placera sig i mitten av svensk politik. Med en ”grundeläggande socialkonservativt färgad analys” menade Åkesson att han definerar Sd utanför höger/vänsterskalan. Därför blev det också naturligt att angripa miljöpartiet som den stora konkurrenten i svensk politik.

Leverans


IT: Någon gudabenådad talare är Jimmie Åkesson verkligen inte, men det flyter hyfsat och talet var helt okej – med tanke på hur innehållslöst det faktiskt var. Med en lite tydligare disposition och en något mer varierad satsmelodi kunde det blivit riktigt hyfsat.


ML: Det var en självsäker partiledare som stod i podiet, sympatisörerna var många i publiken och i inledningen slutade de knappt att applådera. Men Åkesson är entonig och inte någon folktalare. Hans tal bygger på en publik som applåderar utan att lyssna och reagerar på kodordet Sverige.

Inramning


IT: Lite ballonger, lite godis till barnen – och folkdans. Sverigedemokraterna värmde upp med folkdräktsklätt dansuppträdande, svensk folkmusik och några [[Per Gessle]]-covers. Det var lite klichéartat, men ändå rätt trevligt. Tyvärr lät de en kostymklädd ung man från SDU förstöra stämningen, med ett vanvettigt dåligt tal, strax före Åkessons entré på scenen. SDU:arens bristande känsla för svensk grammatik fick nog många i publiken att drömma sig tillbaka till [[Lars Leijonborg|Lars Leijonborgs]] språktest.


ML: Det märks att Sd inte är lika vana att smycka Almedalen, men den lite taffliga utsmyckningen och den närmast patetiska gammeldans-möter-svensktoppen i melodivalet innan talet ger ett eko av Almedalsveckan innan den vuxit sig stor. Det är tryggt men också mycket enformigt.

WTF


IT: Nej, Åkesson lanserade inga oväntade idéer i Almedalen.


ML: Nä, inget överraskade, inget stack ut. Jimmie Åkesson vill vara en politikens svar på den afrikanska kameleonten.

Kommentera