Almedalsmingel relevant för många branscher

För fjärde året i rad har organisationskonsulten [[Johan Lange]] deltagit i politikerveckan i Almedalen. Han anser att veckan i allra högsta grad är relevant för honom trots att han inte sysslar med politik.

- Egentligen tycker jag att det är som vilken mässa som helst – man nätverkar och lär känna människor som kan vara relevanta att ha kontakt med framöver. De allra flesta företagare som jag känner har inte fattat vad Almedalsveckan handlar om och därför åker de inte hit. Det är tråkigt för jag tror att de flesta människor kan få ut något bra av att vara här. Ju fler personer du träffar desto större är chansen att det är rätt personer.

Johan är just nu aktuell med boken Luck – koncept för hållbart ledarskap och arbetar till vardags med ledarskapsutveckling för företag och organisationer. Här i Almedalen har han delat ut boken till personer som han tror kan vara intresserade men han räknar inte med att direkt kunna kapitalisera på sin närvaro.

- Man måste se det långsiktiga i de relationer man skapar. Jag kan inte räkna med att tjäna pengar på att vara här så för mig handlar det inte primärt om att sälja min bok men man ökar sin sociala credd genom att vara här, lite som att vara med i tidningen.

- Själv brinner jag så mycket för de frågor som jag arbetar med att det räcker som drivkraft. Jag vill helt enkelt att folk ska trigga på det jag gör och vilja jobba med mina metoder.

- Första året kände jag ingen här utan åkte hit på vinst och förlust, och löste boendet från natt till natt. Det gick bra och allt eftersom har jag byggt upp ett ganska stort nätverk i dessa kretsar.

Vilka är dina bästa nätverkstips?

- Jag har svårt att vara framfusig men brukar tänka på att positionera mig rätt i lokalen och gå in i samtal som berör mina områden.Ett konkret tips är att hitta någon annan som inte pratar med någon och börja med att ställa frågor. Här i Almedalen är det ju ganska lätt, man kan exempelvis fråga om personen varit på något intressant seminarium.

- Om man lyssnat på en panel så kan man exempelvis gå fram efteråt och ställa frågor till den paneldeltagare som fått minst frågor under seminariet – det brukar uppskattas. Ett bra ingångsvärde är att tänka på andra först.

- Det bästa tycker jag att folk här har en ganska amerikansk attityd med ett positivt tolkningsföreträde till andra människor.

Kommentera