Facket slarvar med kollektivavtal

[UPPDATERAD] En lång rad fackförbund och socialdemokratin närstående organisationer använder sig av företaget MyNewsdesk för att skicka pressmeddelanden. Men MyNewsdesk saknar kollektivavtal, och det när de allra flesta fackföreningar har som policy att bara köpa varor och tjänster av leverantörer som har kollektivavtal.

I fackliga kretsar blev det en ganska stor affär för några år sedan när det kom fram att företaget som tillhandahåller Rikskuponger saknade kollektivavtal. Det ledde till att bl a LO och Unionen slutade ge sina anställda rikskuponger. Det i sin tur ledde till att företaget tecknade kollektivavtal och rikskupongerna togs åter till nåder.

I dag köper fackföreningar tjänster av MyNewsdesk för hundratusentals kronor varje år. Till det kan man om man vill lägga Hyresgästföreningen som säkert också föredrar att handla med leverantörer som har kollektivavtal. Hyresgästföreningen har ett konto för varje region, och är därmed rimligen en av MyNewsdesks största kunder. Deras konto kostar enligt prislista 224 400 kr/år.

Enligt Hyresgästföreningens pressekreterare [[Anna Wennerstrand]] är principen att företag man anlitar ska ”ha möjlighet” att teckna kollektivavtal och inte ”aktivt motarbeta” det, men det ställs inga krav på att företagen faktiska ska ha avtal.

Ett stort antal fackföreningar betalar i dag för pressrum på MyNewsdesk; bland andra Vårdförbundet (köper för 33 000 kr/år), Finansförbundet (19 800), Civilekonomerna (19 800), Saco (19 800), Jusek (33 000), Sveriges Farmacevtförbund (19 800) och Sveriges Skolledarförbund (19 800).

Andra fackliga organisationer som LO och Unionen använder sig centralt av konkurrenttjänsten Cision, som har kollektivavtal. Lokalt kan det vara annorlunda. T ex använder LO-distriktet i Västsverige MyNewsdesk för 33 000 kr/år

Även Socialdemokrater för tro och solidaritet (tidigare Broderskapsrörelsen) köper av MyNewsdesk för 33 000 kr/år

[[Gabriel Wikström]], som kandiderar till ordförande för SSU, har ett eget konto. När Makthavare.se ringer upp och frågar låter han överraskad över att företaget saknar kollektivavtal.

- Vår generella princip är att företag ska kollektivavtal. Här har vi helt enkelt varit ouppmärksamma.

Han betonar att när hans SSU-distrikt i Västmanland exempelvis bokar kursgårdar och går på restaurang är man noga med att dessa ska ha kollektivavtal. Wikström konstaterar att man har brustit i det här fallet och att han säger att han nu ska prata med SSU-distriktet om detta.

Bland MyNewsdesks kunder finns även Olof Palmes internationella Center (köper för 6 600 kr/år), socialdemokraterna i Norrbotten (19 800 kr/år), ABF (33 000 kr/år) samt vänsterpartiet i Storstockholm (33 000 kr/år).

[[Stefan Svensson]], biträdande förbundssekreterare och presskontakt på ABF, blir också han överraskad när Makthavare.se ringer upp och frågar om hur principerna ser ut gällande företag utan kollektivavtal.

- Då blir jag lite förvånad. Vi har som princip att bara anlita företag med kollektivavtal.

Svensson berättar att man köpt in MyNewsdesk på rekommendation från Folkets Hus och Parker, som man samarbetar med – och säger att han ska undersöka kollektivavtalsfrågan med dem.

* * *

MyNewsdesks vd [[Peter Ingman]] uppger att företaget har varit väldigt öppna med att man saknat kollektivavtal och också tappat en del affärer på det, när potentiella kunder ställt krav på kollektivavtal.

- I grunden tycker jag att kollektivavtal är något bra och vi ser över möjligheten att teckna det. Men för oss som snabbväxande företag har det inte varit prioriterat.

Kommentera