Krönika: ”Varför alkoholfritt?”

Både jag och redaktionen har fått frågan om varför vi valt att skriva om alkoholfritt på Almedalen. Finns det gravida? Eller har någon problem med spriten? Det har egentligen ingen att göra med, men jag kan berätta varför jag valt att skriva om alkoholfritt utbud.

Det kan tyckas väldigt kaxigt att komma hit för första gången och ta upp en sådan fråga som alkoholfritt minglande.

För mig är det självklart att inte dricka i jobbsammanhang. Jag är mitt eget varumärke och tror inte att jag skulle kunna imponera på någon om jag vinglade på ett mingel. Tro mig, jag har druckit i mina dar, men jag har också tappat respekten för människor som blivit för berusade och gjort bort sig. Därför säger jag bestämt nej till alkohol i tjänsten.

I våras genomgick jag en gastric bypass och det fick konsekvenser för hur jag klarar av att dricka. Jag har en mage lika stor som en kanariefågels och blir stupfull på ett litet glas starköl i fem minuter, sedan är det ute ur kroppen – men de fem minuterna är inte roliga.

När hela planeten snurrar och man undrar om man ska överleva eller ramla ihop så känner man sig inte särskilt proffsig eller stilig, och så kan man inte ha det. Därför började mitt sökande efter alkoholfritt. Jag gillar öl, vin och bubbel, men står gärna över alkoholen. Alternativ blev för mig lika viktigt som att trivas på mingel och sodavatten känns så tråkigt, så oengagerat, som om vi som inte vill ha alkohol egentligen inte hörde hemma i den sociala samvaron.

Att dessutom välja alkoholfritt i Almedalen verkar vara ett provocerande sätt att bryta mot normen. Ifrågasättandet kommer så fort någon ser en stå med ett glas sodavatten, så varför inte bryta mot den normen?

Jag tycker om att skriva om makt och stil. Jag tycker att alkoholfritt är stiligt, för hur snygg blir man när man börjar vingla högljutt i olika sammanhang? Det är upp till var och en om och hur mycket man vill dricka, det viktiga är att det finns alternativ och att man kan säga ”nej tack!” till den där sista drinken så gör att vissa kvällar slutar fel.

Var och en väljer, jag vill ha möjligheten att göra mitt val och om det skapat en snackis i Almedalen så hoppas jag att krögare och företag blir medvetna om detta.

Kommentera