Journalistik 3.0 – en diskussion utan nya idéer

När Sveriges Radio pratar Journalistik 3.0 är diskussionen bra men utan nya idéer. Det är dags att tänka utan för boxen om intresset för debatten kring sociala medier i journalistiken inte ska dö.

Seminarium: Journalistik 3.0 och den digitaliserade demokratin
Arrangör: Sveriges Radio
Plats: Donnerska husets stengård
Publik: c:a 80 personer
Moderator: [[Cecilia Bodström]]

4,8 procent av programpunkterna under Almedalsveckan har handlat om sociala medier. En sökning på ”sociala medier” i kalendariet får 71 träffar och det är inte bara i kalendariet som seminarierna om Twitter avlöser varandra.

Sveriges Radio har genom sitt initiativ Medieormen bjudit in både kända och okända tänkare i debatten om hur framtidens journalistik ska se ut och genomslaget har varit stort. Men när ämnet väl ska diskuteras i ”verkligheten” är det bara gamla ansikten som får säga sitt.

På scenen modererar [[Cecilia Bodström]] ett samtal mellan [[Mats Svegfors]], vd på Sveriges Radio, [[Cecilia Djurberg]], redaktör för medieormen på Sveriges Radio, [[Anders Mildner]], journalist och författare, och [[Yasmine El Rafie]], frilansjournalist.

De pratar om de unga som vuxit upp med internet, om journaliststudenterna som klagar över utbildningarna inte håller måttet och om nya svårigheter som framtidens journalister ställs inför. Men tanken på att faktiskt bjuda in någon av dessa unga i samtalet verkar inte ha slagit Sveriges Radio.

När samtalet styrs in på crowdsourcing, hur allmänheten får bidra med material och information, blir diskussionerna för en stund riktigt bra. Här kommer nya tankar och idéer, publiken lyssnar och ställer frågor. Äntligen något som inte berörts på alla andra seminarier i ämnet den här veckan.

En glimt av en diskussion som kunde få mer utrymme, som skulle kunna vara temat för ett helt seminarium. Då kanske även Anders Mildner kunde vara engagerad i samtalet och slippa säga samma saker som han gjorde på det förra seminariet, kanske bara några timmar tidigare.

Ändå går samtalet tillbaka till Twitter och Flashback, den gamla vanliga diskussionen. Debatten om sociala medier står och stampar på en nivå som är pinsamt låg. Frågan är när vi får se nya ansikten, nya ämnen och nya idéer – kanske hos Sveriges Radio nästa sommar?

Kommentera