Socialdemokraternas sommarflirt med storstadsregionerna

Teknikstrul var ett störmoment när socialdemokraterna flirtade med storstadsregionerna och pekade på vikten av forskning och storstädernas fördelar.

Seminarium: Socialdemokraternas ekonomiska seminarium: Storstäder, globalisering och kunskapsbaserad ekonomi
Arrangör: Socialdemokraterna
Plats: Borgen, Hästgatan 24
Publik: c:a 400 personer
Moderator: [[Nina Wadensjö]]
Budskap: ”Vi måste satsa på storstadsregionerna och infrastrukturerna – och det måste ske snabbt”
Citatet: ”Ibland vill man faktiskt ha en häst, och då finns det inte plats på Stureplan” ([[Mikael Stamming]], direktör på Öresundskomiteen).

Det fanns ingen brist på nya tankar och kreativa lösningar hos talarna när socialdemokraterna bjöd in till sitt ekonomiska seminarium. En enad panel pratade om bristen av infrastruktur och avsaknaden av nysatsningar i storstadsregionerna. [[Tommy Waidelich]], ekonomisk-politisk talesperson för socialdemokraterna, sa att han har mycket att ta med sig när partiets visioner nu ska konkretiseras.

Det är framför allt storstadsregionernas väljare som socialdemokraterna vill vinna med sin nya ekonomipolitik. Det handlar om ny infrastruktur, nya bostäder och satsning på forskning och utveckling. Tommy Waidelich sa att planeringen är riktig idag, sett till hur befolkningen ser ut nu, men att planerna för framtiden inte riktigt stämmer.

– Min dagliga kamp är den om kompetens, jag kan inte få tag på den kompetens jag söker, sa [[Malin Persson]], vd på Volvo Technology. Hon berättade att det är både bristande kunskapsnivå och kvantitet, och att vi i Sverige examinerar långt ifrån tillräckligt många ingenjörer.

– Mina lösningar som VD för ett globalt företag är att agera på den globala marknaden, sa Malin Persson. Det här är något Tommy Waidelich ser som ett problem och han säger att han självklart vill han behålla företagen och deras nyinvesteringar i Sverige.

Situationen som Malin Persson målade upp är inte unik för Göteborgsregionen utan en verklighet som representanterna från de andra två storstäderna kände igen sig i.

I öresundsregionen är det stora problemet att det ligger en nationsgräns mitt i regionen och [[Mikael Stamming]], direktör på Öresundskomiteen, berättade hur Danmark ofta är mer villiga att göra investeringar i Skåne än vad Sverige är.

Även förbättrad infrastruktur är något som efterfrågas i alla regioner och att det ska ta så lång tid att ta fram vettig infrastruktur fick skarp kritik.

– Att vänta på förbättrad kommunikation i 20 år är inte hållbart, sa Mikael Stamming och han fick medhåll av resten av panelen.

– Ökade möjligheter att pendla och röra sig över regionerna gör ju att större delar av Sverige kan dra nytta av de ekonomiska motorerna som storstäderna är, sa [[Maria Rankka]], vd för Stockholms Handelskammare.

Socialdemokraternas ekonomiska seminarium får ett plus i kanten för att de hade en mycket välbalanserad panel där både kvinnor och män bidrog med bra åsikter, olika perspektiv och tillsammans förmedlade sin vision.

Dagens minst lysande stjärna var utan tvekan partiets ekonomisk-politiske talesman som drev en mycket vag idé om vad han vill åstadkomma och istället åkte snålskjuts på de inbjudna gästerna. Frågan är om Tommy Waidelich kommer att försöka åka snålskjuts på [[Anders Borg]] även i framtidens finanspolitiska debatter.

Kommentera