Nu bränns det pengar i Almedalen igen

Förutom [[Sven Otto Littorin|Littorins]] avgång var Fi:s pengabränning förra årets stora samtalsämne under Almedalsveckan. Bakom stod pr-gruppen Studio Total som gett 100 000 kronor till Feministiskt initiativ för att uppmärksamma att vi i Sverige fortfarande sätter löner utifrån vilket kön du har mellan benen istället för efter vilken kompetens du har i hjärnan.

Det blev ett rätt uppmärksammat tilltag, för att inte på nått sätt överdriva.

Fi eldar inga pengar i år. Men förra årets mest uppmärksammade politiska utspel har fått efterdyningar. På Facebook uppmanar serietecknarna [[Sara Hansson]] (även känd från Tankesmedjan i P3) och [[Hanna Stenman]], människor att återigen bränna pengar.

– Det vi gör är en symbolhandling. Man får elda upp monopolpengar om man vill. Det viktiga är att uppmärksamma att löneskillnaderna består, säger Hanna Stenman.

[[Gudrun Schyman]] och Fi har inget med årets pengabränning att göra, men Schyman har kommenterat initiativet på Twitter: ”Ja fler borde göra mer!”

Hanna Stenman tror inte att det kommer eldas särskilt mycket riktiga pengar. Själv tar hon med sig monopolspelet från landet, men tycker att kvinnor som jobbar på en arbetsplats där män tjänar mer ska fråga sin manliga kollega om en tjugolapp.

– Ja, eller gå fram till en man i Almedalen och fråga om en tjuga, och kom till Hamnplan klockan 15 på fredag.

Läs mer om Facebookeventet ”Bränn igen!”

Kommentera