Vem vinner valet 2014?

Kränkta partier, stor väljarrörlighet och vikten av att ha en populär partiledare stod i fokus när Ohlininstitutet bjöd in till diskussion om vem som vinner valet 2014.

Seminarium: Vem vinner valet 2014?
Arrangör: Ohlininstitutet
Plats: Hamntorget
Publik: c:a 80 personer
Moderator: [[Sofia Nerbrand]]
Budskap: ”Vad påverkar vem som vinner valet 2014 och hur ser läget ut idag”
Citatet: ”Jag har lärt mig att man alltid ska tippa tvärt emot alla andra” ([[Torbjörn Nilsson]], politisk redaktör Tidningen Fokus).

– Det kommer inte finnas något tydligt regeringsalternativ 2014, sa [[Torbjörn Nilsson]], politikredaktör på Fokus som medvetet valde att tippa tvärt emot vad alla tyckare tror i dag.

– Jag tänker att socialdemokraterna kommer vinna valet, miljöpartiet kommer att floppa eftersom de fått hybris för att de gått så bra på sista tiden, moderaterna gör ett jättedåligt val eftersom ett par av deras koalitionspartier åker ur riksdagen, sa Torbjörn Nilsson med glimten i ögat.

[[Tommy Möller]], statsvetare på Stockholms Universitet, sa att man kan se en spänning mellan frihet och gemenskap vilket påverkar framför allt allianspartierna. Krisdemokraterna är för ett gemensamhetstänkande, samtidigt som Sverige i stort blir allt mer individualistiskt.

Panelen bidrog till många intressanta perspektiv och tillsammans lyfte de flera olika faktorer som kommer påverka utgången av valet 2014.

– Just nu finns det flera partier som känner sig lite kränkta. Missförstådda, illabehandlade och med ett revanschbehov, sa [[Maria Arnholm]], vd på Springtime PR. Hon menade bland annat att Reinfeldt är kränkt för att han inte kan leda landet som tidigare samtidigt som sverigedemokraterna är kränkta för att de inte får komma in i värmen.

– Partiledarrollen är jätteviktig idag, sa Maria Arnholm. Det blir jättestor skillnad beroende på om centern väljer [[Annie Johansson]] eller [[Eskil Erlandsson]] som ny partiledare och det är helt rationellt för väljarna att ta med detta i beräkningarna, fortsatte hon.

Alla i panelen var överrens om att samhällsutvecklingen påverkar vilken politik som kommer att fungera den närmsta tiden.

– Frågor kring utbildning, kunskap och arbetsmarknad blir viktiga för partierna framöver, sa [[Ulf Bjereld]], statsvetare vid Göteborgs Universitet. De partier som lyckas profilera sig här kommer att få en stor fördel i valrörelsen.

Kommentera