Engagemang i en digital samtid

Det var väckelsestämning i Metodistkyrkan under seminariet om ideellt engagemang i sociala medier, som framförallt var marknadsföring av [[Brit Stakston|Brit Stakstons]] nya bok ”Gilla”. Förläggaren [[Erik Wagner]] agerade pastor med den äran.

Seminarium: Engagemang i en digital samtid
Arrangör: TechSoup, Microsoft, Idealistas
Plats: Metodistkyrkan
Publik: 170
Moderator: Erik Wagner
Budskap: Sociala medier hjälper människor att tillsammans förändra världen
Citatet: ”Att klicka gilla på Facebook är ett aktivt val som startar en process.”

Det var lång kö och trångt men riktigt god stämning när sociala meider-eliten i Sverige träffades i Metodistkyrkan för att äta soppa och höra Brit Stakston med vänner tala sig varma om ideellt engagemang på nätet, samt marknadsföra boken ”Gilla” som ges ut i höst på nystartade förlaget Idealista, startat av Erik Wagner som också agerade moderator för evenemanget.

Publiken bestod främst av redan frälsta och mycket av samtalet refererade till lokalen (en kyrka), folkrörelser, soppkök och panelen var en samling entusiaster på gott humör.
Övriga deltagare var, [[Andreas Ericsson]], verksamhetsledare, Techsoup, [[Helene Öberg]], landstingspolitiker och Årets lobbyist 2010, [[Felix König]], vice ordförande, LSU – Sveriges ungdomsorganisationer och [[Anders Johansson]], samhällsansvarschef, Microsoft. De fick var och en svara på frågan om hur sociala medier förändrat de verksamheter där de själva verkar, och sedan skicka varsin fråga vidare till Stakston som gav svar på tal, även om det inte var några direkta nyheter för församlingen.

Slutsatserna var förväntade; sociala medier underlättar helt klart ideellt engagemang. De gör det enklare och inte minst billigare att engagera individer i olika frågor. Som exempel nämndes processen med just boken Gilla.

Erik Wagner och Brit Stakston hade länge följt varandra på Twitter. När Stakston gav ut boken Politik 2.0 frågade Wagner om hon ville skriva en bok om ideellt engagemang, och hon nappade. Nyligen, strax innan boken skulle skickas till förlaget fick Wagner ett meddelande på Twitter där han uppmanades ringa upp Brit Stakston, då han insåg att han inte ens hade hennes telefonnummer. Man kan alltså tillsammans utveckla en idé, skriva en bok och redigera den utan att en enda gång talas vid ens i telefon.

Ett annat exempel som togs upp var [[Fredrick Federley|Fredrick Federleys]] engagemang i cystisk fibros, som föddes när han på Twitter lärde känna Johanna, som har sjukdomen. På söndag simmar Federley Vansbrosimmet tillsammans med drygt hundra personer som han engagerat via Twitter och Facebook, eventet ”För Johannas skull” ska samla pengar till forskning om cystisk fibros.

Helene Öberg berättade också om hur hon som ordförande i föreningen Makalösa Föräldrar en gång skrev en debattartikel genom att helt enkelt sätta ihop en hel hög kommentarer i en diskussion på Facebook, och att just ensamma föräldrar har särskilt stor hjälp av internet för att kunna ha ett socialt liv och engagera sig i olika samhällsfrågor utan att behöva skaffa barnvakt.

Sammanfattningsvis var seminariet ett samtal som präglades av gott humör, engagemang och entusiasm, men ingenting av det som sades var direkt revolutionerande. Lite som ett väckelsemöte alltså. Med gott resultat för Idealista som fick 110 förhandsbeställningar av boken.

Kommentera