Krönika: ”Politikervecka med raggpotential”

Jag har aldrig varit på Gotland.
Det tål att sägas, eftersom mitt beslut att besöka Almedalsveckan grundar sig det mål jag satte upp vid årsskiftet, att besöka tre städer i Sverige som jag aldrig besökt, nämligen Kiruna, Halmstad och Visby.
Att resa för resandets skull och bara vara turist tycker jag är överskattat och har därför försökt att hitta jobbrelaterade orsaker att besöka nämnda platser, och Visby var förstås allra enklast.
I flera år har jag varit på väg till Almedalen, men något har alltid kommit i vägen.

Jag har tyckt synd som mig själv som en femtonåring tycker synd om sig själv när hon inte får åka till Roskilde, eller missar sin favoritartist på Peace & Love.
Kanhända är mina förväntningar på Almedalsveckan lika romantiska och orealistiska som femtonåringens på Hultsfredsfestivalen, som ju – som vi som varit där alla vet – mest brukar vara ett enda kaos av regn, lera, fylla och besvikelse.
Men med femtonåringens entusiasm ser jag fram emot en vecka badande i sol, fantastiska människor, idolmöten, nya bekantskaper och massor av rosévin.

Eftersom mina intressen med åren sakta förflyttats från att hänga med jämnåriga i regnet och stampa takten i lera till artister som låter bättre hemma i högtalarna, till att ivrigt följa debattprogram i teve, lyssna på partiledardebatter och försöka ha koll på samhällsdebatten i stort samt läsa initierade texter av bildade människor föreställer jag mig Almedalen som ett Hultsfred för vuxna.

Möjligheten att få jobba tillsammans med Makthavare.se och få en konkret uppgift istället för att bara hänga kunde jag omöjligt tacka nej till, och jag är både stolt och lite nervös över uppdraget. Inte minst för den här krönikan utifrån att jag är en förstagångsbesökare och ska försöka formulera mina förväntningar. De borde kanske vara mer seriöst ställda och intellektuellt formulerade, och jag är ledsen om jag möjligen gör er besvikna på den fronten.

Jag förväntar mig kanske inte hångel (även om jag föreställer mig att utbudet när det gäller raggning är bra mycket bättre i Almedalen är på match.com) men jag tror definitivt på möten med människor, mingel och spännande seminarier som kan snurra igång tankeverksamheten och föda nya idéer. Somligt av det kommer jag att rapportera om här.
Jag hoppas kunna åka hem från Visby på fredagen, inspirerad och eventuellt lite smartare. Gärna med några nya kontakter i mobilen och kunskaper jag inte hade innan jag reste.
I värsta fall kan jag efter hemkomsten åtminstone säga att jag faktiskt för första gången i mitt liv varit på Gotland, och i Visby.

Sofia Mirjamsdotter
Frilansjournalist och föreläsare
Bloggar på http://mymlanthereal.wordpress.com

Kommentera