Tufft för småpartierna

Med tio dagar kvar till Almedalsveckan, den sista med [[Maud Olofsson]] som centerpartiledare, visar ännu en opinionsmätning att hennes parti inte klarar riksdagsspärren. Även vänsterpartiet hamnar utanför, enligt DN/Synovates junimätning.

Detta kan jämföras med SvD/Sifos junimätning där c och v hamnar på 4,5 procent vardera – medan däremot kd ligger kvar under spärren med 3,6. Och hos TV4/Novus klarar sig samtliga riksdagspartier kvar.

I Svensk Opinions genomsnitt av de senaste mätningarna från Demoskop, Novus Opinion, Sentio Research, SIFO, Synovate och United Minds för respektive parti ligger de rödgröna fortfarande över allianspartierna. Kd ligger under riksdagsspärren medan v och c klamrar sig fast med 4,7 respektive 4,3.

Omräknat till mandat ser läget ut som följer:

m 113
fp 25
c 16
kd -
s 118
mp 37
v 17
sd 23

Det skulle ge de rödgröna majoritet med 172 riksdagsplatser, jämfört med 154 för de kvarvarande allianspartierna. Dock skulle teoretiskt Sd med sina 23 riksdagsplatser kunna stödja alliansen.

Kommentera