Kritiserat utspel om ökad öppenhet

[UPPDATERAD] Nyligen kunde Makthavare.se rapportera om hård kritik mot Sverige från Europarådet för bristande insyn i partifinansieringen. I dag signalerade moderaternas partisekreterare [[Sofia Arkelsten]] en omsvängning i frågan.

DN Debatt skrev Arkelsten att hon vid kommande partistyrelsemöte kommer föreslå att moderaterna ”omedelbart och ensidigt börjar offentliggöra namnen på de privatpersoner som skänker mer än 20.000 kronor om året till partiet”.

Socialdemokraterna står fast dock vid att det krävs lagstiftning om partibidragen och avfärdar initiativet från moderaterna om en frivillig överenskommelse. Till partiorganet Aktuellt i Politiken säger socialdemokraternas partisekreterare [[Carin Jämtin]]:

- Det är bra att de börjar redovisa. Men det är märkligt att de stänger dörren till lagstiftning. Jag tycker det är dåligt. Europarådet kräver att vi gör en lagstiftning.

Aftonbladets ledarblogg påpekar [[Björn Fridén]] att moderaterna heller knappast kan tala om att ”ensidigt” börja offentliggöra namnen på sina bidragsgivare när socialdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet, centerpartiet och folkpartiet redan gör det. ”Att de börjat muttra om lagstiftning för att täcka upp en otillräcklig frivillig överenskommelse är nog en möjlig förklaring till varför Moderaterna nu börjar gilla den här idén”, menar Fridén.

Bloggaren [[Niklas Starow]] noterar också att den aviserade nya öppenheten bara gäller bidrag från privatpersoner. ”Visst, det är ett fint litet myrsteg, men att slå på de stora kanonerna för något som kan undvika att redovisas så länge privatpersonerna ger till en organisation (tankesmedja?) som i sin tur ger till moderaterna är bara löjligt”, skriver Starow.

Det bör dock påpekas att Arkelsten i sitt debattinlägg skriver att ”Vi tar inte emot donationer från företag eller juridiska personer”.

Moderata riksdagsledamoten [[Maria Abrahamsson]] skriver på sin blogg att hon ”är rädd att frågan om en öppen redovisning av partibidragen kommer att fortsätta att plåga mitt parti”, och tillägger att ”en frivillig överenskommelse partierna emellan är inte detsamma som bindande regler”. Hennes råd till partiledningen är att ”lagstifta om partibidragen och därmed bli av med frågan en gång för alla”.

Dagens Nyheters ledarsida menar att moderaterna ”borde vidga perspektivet och inse att även de själva har mycket att vinna på lagstiftning”. De tillägger att ”Frågan handlar ju inte bara om dem utan om alla partier och ytterst om vår politiska kultur”.

Även Expressens opinionsblogg (där tidningens ledar-och debattredaktion skriver) är inne på samma linje. [[Malin Siwe]] skriver: ”I dag gjorde Moderaterna halvt om, men vill fortfarande undvika det enda rätta – lagstiftning”.

Bloggaren och Aftonbladet-krönikören [[Johan Ingerö]] är kritisk till att bidragsgivare redovisas med namn. Han påpekar att i länder ”som befinner sig i gränslandet mellan demokrati och diktatur, såsom Venezuela och Ryssland, är det vanligt att makthavarna hänger ut sina motståndare med namn och andra personuppgifter” – och menar att ”Mot den bakgrunden är Sofia Arkelstens besked i dag ett svek”.

Kommentera