Doldi(s)en i stadshuset mer (V) än (S)

Det blir den 35-åriga doldisen [[Karin Wanngård]] som tar [[Carin Jämtin|Carin Jämtins]] tomma plats som oppositionsråd i Stockholms stadshus, om valberedningen får som den vill. Wanngårds politiska profil i Makthavare.se:s valpejl avslöjar att hon är mer vänsterpartist än socialdemokrat.

Valberedningen, som i det här fallet är styrelsen för Stockholms arbetarekommun, presenterade under måndagen förslaget på vem som ska ta över posten som ett av socialdemokraternas tre oppositionsråd i stadshuset i Stockholm efter Carin Jämtin, som nyligen lämnat kommunpolitiken för jobbet som socialdemokraternas partisekreterare. Wanngård har representerat s i kommunfullmäktige sedan 1994, men trappar nu alltså upp engagemanget till ett heltidsuppdrag.

En körning av Karin Wanngård i Makthavare.se:s variant av SR:s och SVT:s valpejl ger ett oväntat resultat. Wanngård är enligt hennes egna svar på de 50 politiska sakfrågorna i större grad vänsterpartist (77 procent) och miljöpartist (73 procent) än vad hon är socialdemokrat (68 procent). Att en så pass framträdande socialdemokratisk politiker som ett oppositionsråd i huvudstaden inte får sitt eget parti som förstahandsalternativ i valpejls databas är mycket ovanligt.

Om hennes sakpolitiska profil jämförs med de rikspolitiker som svarat på valpejl är [[Lars Ohly]] den politiker som hon liknar mest med en matchning på 78 procent. Av de tio politiker som matchar henne närmast är åtta stycken vänsterpartister och två miljöpartister. Först på elfte plats, med en matchning på 74 procent, kommer närmaste socialdemokrat, som är riksdagsledamoten [[Morgan Johansson]].

Karin är mycket kompetent, har bred politisk erfarenhet och har bevisat sig i näringslivet. Hon har ett brett stöd i arbetarekommunen vilket också antalet nomineringar visar. Sammantaget har hon de förutsättningar som krävs för att kunna ro hem en valvinst 2014, säger ordföranden för s i Stockholm [[Veronica Palm]] i ett pressmeddelande.

Beslut om vem som blir nytt oppositionsråd fattas av arbetarekommunens representantskap den 26 april.

Kommentera