Kvinnokamp om makten

[UPPDATERAD] Medan socialdemokraterna nyligen ersatte sin första kvinnliga ordförande någonsin med en man, rustas det på andra håll i politiken till ordförandestrid – och där är det kvinnor som är de främsta kandidaterna.

I miljöpartiet låter sig [[Mikaela Valtersson]] inte nöja med valberedningens förslag, utan utmanar nominerade [[Åsa Romson]] som språkrör.

Samtidigt vässas knivarna i centerpartiet och krav ställs på att [[Maud Olofsson]] ska lämna partiledarskapet. Kravet på hennes avgång restes i veckan av [[Abir Al-Sahlani]], och bland de hetaste kandidaterna att ta över märks [[Anna-Karin Hatt]] och [[Annie Johansson]]. Många tolkade Hatts debattartikel i Dagens Nyheter nyligen som just en kandidatur till ordförandeskapet. Hatt uppges också vara Olofssons egen kronprinsessa. Och när Johansson, 27 år gammal, intervjuades av TV4 Nyheterna sa hon sig ha fyrtio år kvar i sitt yrkesverksamma liv och tar ställning till frågan när den blir aktuell.

Andra kvinnor som aspirerar på nya maktpositioner är [[Lena Sommestad]] och [[Ylva Johansson]]. Båda förekom de för inte alltför länge sedan i spekulationerna om vem som skulle ta över partiledarskapet efter [[Mona Sahlin]]. Nu är de båda nominerade att ta över S-kvinnor – och utmanar därmed [[Nalin Pekgul]], som meddelat att hon vill sitta kvar. Även riksdagsledamot [[Eva-Lena Jansson]] har meddelat att hon kandiderar.

* * *

PS: Alla tre fyra kandidaterna till att bli ordförande för S-kvinnor presenterar sina respektive programförklaringar för jobbet: Johansson (ylvajohansson.se), Sommestad (lenasommestad.wordpress.com), Jansson (evalenajansson.blogspot.com) och Pekgul (newsmill.se).

Nomineringstiden till ordförandeposten går ut den 15 april. Valet sker vid S-kvinnors kongress i Luleå i augusti.

Kommentera