Öppet hus i Sveriges riksdag

Barnskratt blandat med ett sorl av mummel på alla möjliga språk fyller foajén ända upp till det vackert smyckade taket. Det är öppet hus i Sveriges riksdag, och många nyfikna har hittat hit. Makthavare.se var på plats.

Vartannat år anordnas öppet hus i riksdagen. En till synes populär tillställning där alla är välkomna att träffa makthavare, ställa frågor och få en inblick i politikernas arbete. Direkt till vänster i entrén står ett bord uppdukat med allehanda information och program om dagens aktiviteter, både på svenska och engelska. Till höger turas entusiastiska besökare om att fotografera varandra i talarstolen under glada tillrop. Mitt emellan trampar kameraförsedda turister otåligt i väntan på en guidad visning av byggnaden.

[[Karin Hedman]], informationschef på riksdagen berättar gladeligen om eventet:

– Det som är annorlunda för i år är att vi öppnar dörrarna till kammaren. Tidigare har ”Frågan är fri” hållits på andra ställen, men i dag får man sitta där inne och ställa frågor till ledamöterna och talmannen.

Högt ovanför folksamlingen guppar skyltar med texten ”guide” på långa vitmålade pinnar. Det är riksdagens egna guider som likt hönsmammor samlar in sina små kycklingar för att ta dem med sig på visning. Hela tiden ser nya turledare till att leda besökarna vidare från entrén och in i husets alla vrår.

En trappa upp i byggnaden står representanter från alla riksdagspartier uppradade längs korridoren mot kammaren. De bjuder på smågodis, ballonger och informationsblad.

Bitvis är det svårt att ta sig fram, och det är lätt att gå vilse, men det gör ingenting. Genom det smutsiga panoramaglaset kan man, trots den gråmulna himlen, njuta av utsikten över statshuset och centralen.

– Jag har varit här tidigare på besök med skolan, men aldrig såhär. Vi gick förbi och såg att det var öppet hus. Ett spontanbesök kan man säga, berättar Hannah Saldert, 24.

Hannah Saldert från Göteborg är i stan för att besöka sin kompis My Varnefalk som flyttade till Stockholm för ett och ett halvt år sedan.

– Jag hade nog inte gått hit om det hade varit inträde och så. För mig har det här känts som en sluten värld. Men vi har lärt oss en del i dag, bland annat har vi pratat med utskott och testat våra EU-kunskaper, säger My Varnefalk, 24, och skrattar.

Barnskratt och snabba fotsteg hörs överallt i byggnaden, och barnvagnarna trängs med varandra i gångarna. Guidade visningar speciellt för de små erbjuds och under dragplåstret ”Frågan är fri” inne i kammaren får även barnen ställa makthavarna mot väggen.

En flicka i rosa jacka sitter och vrider sig obekvämt i en blå kammarstol när vänsterpartiets [[Jens Holm]] svarar på hennes angeläget ställda fråga om stora barngrupper i skolan.

En av aktiviteterna under dagen är riksdagens egna datorspel – Rixdax. Flertalet datorer står uppställda strax utanför Andrakammarsalen och besökare i varierande åldrar står lutande över dem. I Rixdax får man testa sina politiska kunskaper som riksdagsledamot.

I korridorerna en bit bort står [[Gunilla Lilie Bauer]], chef för riksdagsbiblioteket och ler stort åt förbipasserande. På bordet framför henne ligger kopior av riksdagsdokument daterade ända tillbaka till 1500-talet.

– Biblioteket är öppet för allmänheten varje dag, förutom i dag då, då vi är här i stället, säger hon.

– Förra gången, för två år sedan, kom ungefär 4 000 besökare. Det är svårt att säga om det är fler den här gången. Men det får vi veta sen eftersom alla som kommer registreras.

Gunilla Lilie Bauers ögon tindrar stolt bakom de runda glasögonen. Hon trivs på riksdagens öppet hus och det märks.

Vare sig det är ett spontanbesök av en förbipasserande, turistmål eller bara en lite annorlunda dag på jobbet är öppet hus i riksdagen en mycket uppskattad tillställningen.

Kommentera