JUST NU: Glädje efter Juholts tal

Entusiasmen var påtaglig när ombuden kom ut efter [[Håkan Juholts]] tal.

-Fredrik Reinfeldt får en formidabel politisk motståndare, sa tidigare utrikesministern [[Jan Eliasson]]. Kommentarer från s-höjdare direkt efter talet:

[[Lars Stjernkvist]], tidigare partisekreterare:

-Det var ett tal med självförtroende, och det behöver partiet. Ett tal med uppkäftighet.

Några överraskningar?

-Nej, men samtidigt som det var tydligt med grundvärderingarna så sa han också att det behövs mera samverkan i politiken. Det finns ju de som tror att den här förändringen i partiet kommer leda till ännu mer blockpolitik, men det tror inte jag. När det gällde pensionerna till exempel öppnade Håkan Juholt för en samverkan, det tror jag är viktigt. Med självförtroende har partiet lättare att hitta lösningar tillsammans med andra.

-Håkan Juholt har ju varit en samarbetsman inom det område han verkat (försvarspolitiken, reds anm).

Alltså samarbeta med partier ni inte har samarbetat med hittills?

-Ja. Ljust nu ser ju inte det så just ut, men Juholt tog upp det flera gånger. Det var kanske lite överraskande. Annars var det ju ett väldigt värdeladdat och värderingsfyllt tal. Mer av självförtroende än vad till och med jag hade förväntat mig, och jag känner ju Håkan, haha.  Men med tanke på den press han måste ha känt…Han överraskade till och med mig med både självförtroende och trygghet.

[[Jan Eliasson]], tidigare utrikesminister:

-Det var en riktig injektion. Vi behöver lite turbofart framåt nu och det var en klar moralhöjare.Man har längtat efter att höra detta.

Vad fäste du dig vid mest personligen?

-Först uppskattade jag förstås det internationella perspektivet som han hade på slutet. Men så tyckte jag att han så tydligt visade att marknaden måste var vår tjänare, inte vår herre. Det har varit en period då man bara har hänvisat till marknadslösningar. Man har sett att så många har kommit i kläm, så det är viktigt att återknyta till de gamla socialdemokratiska tankarna.

Är det en vänstersväng för partiet?

-Eh…jag tror att det är en återgång till de grundläggande värderingarna, den för alla mest naturliga färdriktningen, och framför allt tror jag att det var ett tal som behövdes för en rörelse som känner sig stukad.

-Jag tror att Fredrik Reinfeldt får en formidabel politisk motståndare. Jag hoppas att några sover lite sämre om nätterna framöver.

[[Pär Nuder]], tidigare finansminister:

-Ett klassiskt socialdemokratiskt partiordförandetal.

[[Thomas Östros]], tidigare näringsminister:

-Jag tycker det var ett lysande tal. Ett klassiskt socialdemokratiskt ordförandetal. Mycket bra.

Har du några synpunkter på det ekonomiska som sades?

-Ja, det kändes väldigt tryggt och stadigt och bra. Det kändes som att det här kan man verkligen ha förtroende för.

Hade det låtit likadant om det hade varit du som hade hållit talet?

-Var och en skulle nog sätta sin egen lilla prägel på det här. (Ler)

[[Jens Orback]], tidigare jämställdhetsminister:

-Det var ett väldigt bra tal. Det jag slogs av var att han talade till hela svenska folket. Det gör att man ser en statsminister framför sig.

Kommentera