”De som inte är här förstår inte”

Utanför pressrummet på s-kongressen sitter ett antal socialdemokratiska bloggare från nätverket Netroots och levererar kommentarer om allt som sker här på Stockholm Waterfront. Makthavare.se fick en pratstund med [[Alexandra Einerstam]], känd från bloggen HBT-sossen.

Hur känns det?

- Jag är på ett superbra humör! Jag känner mig stolt och stark i dag, och känner inte alls igen bilden som TV4 bankat ut om ”det sargade partiet”.

Vad var det i [[Håkan Juholt|Håkan Juholts]] tal som du gillade bäst?

- De som inte är här på kongressen förstår inte vad som hände i salen när han talade. Det var ryggar som rätades och man kunde se hur ombud och åhörare kände stolthet över att vara sossar. Själv gillade jag att han började med att prata om kulturpolitiken. Det är viktigt att vi visar att s inte har något komplicerat förhållande till kulturen utan ser det som en stor möjlighet. Se på Norge, där satsningar på kulturen gett många nya jobb.

Fanns det några andra delar i talet du tyckte var bra?

- Jag tyckte att han visade att socialdemokraterna kan vara självkritiska och samtidigt komma med nya lösningar. Ta det han sa om pensionssystemet, som visade att vi tar brister på allvar och kan rätta till dem. Också skolan var ett sådant område. Där tror jag vi kan lära oss från Finland, där man satsat på lärarkåren som därför har en mycket högre status där än i Sverige.

- En del HBT-människor gillade inte att han inte nämnde dem i talet, men i stället talade han om jämlikhet. Vi ska inte dela upp människor i vi och dom, vi ska samla alla.

Något du var mindre nöjd med?

- Det var lite väl långt, 45 minuter hade räckt. Och han talade lite väl mycket om Skåne [spritsorten, inte landskapet/Reds. anm.]. Talet om miljöfrågorna kändes också lite krystade, det hade han gärna fått utveckla mer. Och jag saknade integrationspolitiken.

Kommentera