Få nyheter hos folkpartiet

Nyheten från folkpartiets riksmöte är ett krav på strängare lagstiftning kring svensk vapenexport. Bara demokratier, eller länder som försöker vara demokratier, ska få köpa svenska vapen. I övrigt var riksmötet en parad i säkra folkpartikort.Sänkt marginalskatt, avskaffad värnskatt, ordning i klassrummet och ökad jämställdhet – men utan några konkreta reformer. Folkpartiets riksmöte i Göteborg är en parad för säkra folkpartiämnen, beprövad retorik och intern peppning. Jämställdhetsminister [[Nyamko Sabuni]] talade om jämställdhet, och [[Jan Björklund]] vill fortsätta förändra svensk skola.

Under lördagens program presenterades nyheten att folkpartiet vill förändra svensk vapenexport, och sluta exportera vapen till länder utan tillräcklig demokratisk ambition. Därutöver vevades åter förslagen om sänkta marginalskatter och avskaffad värnskatt. Nyamko Sabunis tal innehöll en önskan om att partiet ska sluta fokusera sin jämställdhetsdebatt på en eventuell förändring av föräldraförsäkringen. Hon uttryckte också en oro över att man både i Sverige och på andra håll i världen ser att gravida kvinnor väljer att abortera kvinnliga foster på grund av deras kön. Någon ambition att förändra svensk abortpolitik uttryckte jämställdhetsministern dock inte.

EU-minister [[Birgitta Ohlsson]] ledde en paneldiskussion om globalisering, med bland annat industrimannen [[PG Gyllenhammar]] och EU-kommissionär [[Cecilia Malmström]]. Gyllenhammar kritiserade eurosamarbetet och menade att Sverige absolut inte bör ha någon ambition att bli euromedlem, medan Malmström argumenterade entusiastiskt för att Sverige snabbt borde ansluta sig. Det senare applåderades glatt av de eurovänliga folkpartisterna.

Totalt deltog cirka 800 folkpartister i riksmötet, där man också höll ett stort antal seminarier, om allt från folkpartiets nya e-postsystem till retorik och sociala medier.

Kommentera