Chefredaktören har ordet: Därför publicerar vi källor

På Makthavare.se är vi noggranna med källskydd. De som berättar saker för oss har rätt till anonymitet om de så önskar. De flesta som berättar saker för oss – eller andra redaktioner – har ofta ett syfte med sin berättelse, sin story. De vill påverka både makthavare och Makthavare.se. Källor har ofta, men inte alltid, också syften med det de berättar för oss på Makthavare.se.

När olika personer däremot berättar eller läcker saker till andra medier och redaktioner ingår det i vårt uppdrag att berätta om varför nyheter publiceras och hur storyn kom till. Vi har som redaktionellt mål att ge våra läsare en unik inblick i det politiska spelet bakom kulisserna. Vi vill helt enkelt berätta vad som egentligen hänt, och varför makthavare och andra politiska aktörer agerar som de gör. Det är vad vår eminente reporter [[Andreas Henriksson]] gjort hela vägen med vår serie om Prime och socialdemokraterna.

En person som har ett källskydd på en redaktion som denna person lämnat uppgifter till, omfattas inte av samma källskydd på andra redaktioner som ibland, och av olika skäl, kan komma att granska den förstnämnda redaktionens arbete och publicerade nyheter.

När tidigare nära medarbetare till två ministrar på samma departement, varav en är ordförande för den nu arbetande valberedningen, används som källa till landets största tidning finns det fog för jakt på dessa källor, och publicering av resultatet av denna jakt. När medier används som slagträ i kampen om makten i Sveriges största parti är jag stolt över att vara chefredaktör för det medium som inte räds endera sidan.

Däremot väljer vi att inte publicera namnet på huvudkällan i denna historia, utan vilket Aftonbladets avslöjande varit omöjligt. För de insatta kommer det inte att vara några som helst problem med att identifiera personerna – så är det alltid i lokaljournalistiken. Vi på Makthavare.se vill vara politikens lokaltidning. Och där precis som här kommer man inte alltid att gilla den story man själv förekommer i.

Kommentera