Brutal polisinsats mot vitryska oppositionen

Den nyvalda kristdemokratiska riksdagsledamoten [[Caroline Szyber]] befinner sig på plats i den vitryska huvudstaden Minsk som valobservatör för en delegation med parlamentariker från OSSE. Hon blev personligen vittne till hur en manifestation brutalt slogs ned av polisen under söndagskvällen.

Vad är din bild av söndagens val?

- Jag följde en öppning och stängning av en vallokal samt den efterföljande rösträkningen. Däremellan var jag ute på landsbygden. Det finns en del saker som jag var väldigt kritisk mot och som jag har rapporterat in till ledningen för vår delegation, säger Caroline Szyber på telefon från Minsk.

- Jag var väldigt tydligt i min rapport till delegationsledningen. Jag har varit väldigt kritisk mot en del saker som jag sett.

(OSSEs valövervakningsrapport som presenterades på måndagseftermiddagen går att läsa här.)

Finns det något särskilt som du sett och vill lyfta fram?

- Det jag blev väldigt chockad över var det som jag bevittnade under en manifestation på söndagskvällen i centrala delarna av Minsk, på Oktobertorget. Det som skedde där och som jag alltså själv blev vittne till var hur en fredlig manifestation arrangerad av oppositionen slogs ned på ett fruktansvärt brutalt sätt av polisen.

Internationell media rapporterar vidare om hur en av oppositionens presidentkandidater under söndagskvällen blev nedslagen av maskerade män och låg medvetslös i 15 minuter innan han fördes till sjukhus. Därifrån skall han senare under natten blivit bortförd till okänd plats.

Vilka är din bild av det som inträffade på Oktobertorget på söndagskvällen?

- Det var helt klart en både lugn och fredlig manifestation och det här är alldeles uppenbart en diktatur. Folk är mycket rädda för att uttrycka sina åsikter öppet. När polisen plötsligt dök upp flydde folk i panik och vår grupp tvingades söka skydda på ett närliggande hotell. Därefter cirkulerade pansarvagnar runt i centrala Minsk.

Hade du du förväntat dig något i den här vägen innan då åkte till Vitryssland, eller är det värre än vad du fruktade?

- Det är mycket värre än vad jag trodde. När man slår ned en fredlig manifestation på det här brutala sättet visas det vilka övergrepp som antagligen pågår här varje dag. Men den här gången skedde det mitt framför ögonen på oss.

Kommentera