Suhonen: ”Det här måste få konsekvenser”

[[Daniel Suhonen]], chefredaktör för SSU:s idétidskrift [[Tvärdrag]], är kritisk mot de kopplingar mellan Primes ledande (s)-märkta lobbyister och Svenskt Näringsliv som avslöjats av Aftonbladet. Till Makthavare.se säger han att Niklas Nordströms krönikor i GP låter som ett eko av kampanjplanen.

Är du förvånad över Aftonbladets avslöjande i dag fredag?

- Ja, jag är förvånad. Jag vet att det det här är personer som arbetar på [[Prime]], och jag har följt vilka frågor Prime driver. Bland annat har deras lobbande i energipolitiska frågor varit både uppenbart och tydligt. Men det här avslöjandet är ändå lite i hästväg faktiskt, säger Daniel Suhonen, som är en välkänd vänsterprofil i den socialdemokratiska idédebatten.

- Det finns många som säger att det här inte är något nytt, men det är väl ändå nytt under solen att man arbetar som socialdemokrat åt [[Svensk Näringsliv]] på direkt uppdrag av dem. Det är ändå någonstans faktiskt skillnad på lobbande och lobbande, och därför är det viktigt att ta reda på om  det varit ett öppet eller hemligt uppdrag som de haft.

Vilka konsekvenser bedömer du att det här får det för de inblandande socialdemokratern på Prime med bland andra [[Niklas Nordström]] och [[Carl Melin]] i spetsen?

- Jag förutsätter att uppgifterna i Aftonbladet stämmer, och i så fall borde det få stora konsekvenser för hur de ska kunna gå fram som socialdemokrater i fortsättningen. Att arbeta på Prime är en sak, men att gå fram som socialdemokrat i debatten och t en position och på samma gång vara köpt av Svenskt Näringsliv för att gå fram borde rimligtvis leda till konsekvenser för hur man ser på dem i partiet.

- Om man tittar på Nordströms krönikor i Göteborgsposten som han undertecknar som socialdemokrat och tidigare SSU-ordförande och lägger dem sida vid sida med kampanjplanen som nu avslöjats så låter det som ett direkt eko. Han har följt planen till punkt och pricka.

Hur tror du att det här påverkar eftervalsdebatten inom det socialdemokratiska partiet, kommer det få några konsekvenser?

- Det borde det rimligtvis få. När man läser Aftonbladet känns det som om mycket av det som har präglat eftervalsdebatten kommer från just Nordström och Co. Sen gäller det att separera vad som härrör från just den här kampanjen. Dels finns det folk som tycker så här om till exempel skatter, rutavdraget och kärnkraften, men frågan är hur det har påverkat debatten som sådan? I mina ögon känns det som att det har påverkat eftervalsdebatten inom (s) ganska mycket, och jag tror att det kommer få återverkningar för hur den interna debatten inom partiet hädanefter förs.

Kommentera