Striden i media om bilden av (s)

[UPPDATERAD] Inom kort, kanske redan under torsdagen, kommer Aftonbladet publicera en granskning av kopplingen mellan pr-byrån Prime och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, kan Makthavare.se avslöja. Maktkampen inom (s) mellan partiets höger- och vänsterfalang är förklaringen till varför artikeln publiceras, visar en kartläggning av spelet bakom kulisserna hos kriskommissionen och förtroenderådet.

För ett par dagar sedan fick redaktionen på Makthavare.se ett tips som gick ut på att det uppstått en splittring i toppen på socialdemokraternas kriskommission, och att den splittringen skulle ha omöjliggjort publicering av en debattartikel i DN samma dag som partiets förtroenderåd sammanstrålade i riksdagens andrakammarsal.

Det tipset fick Makthavare.se att kartlägga spelet runt partiets förtroenderåd och det sista stora linjetal som [[Mona Sahlin]] där höll i egenskap av avgående partiledare. Ett tal som kom att väcka kraftiga känslor och reaktioner hos en rad socialdemokratiska företrädare. Mestadels positiva, men också en rad kritiska kommentarer framkom efter hennes framträdande. Bland annat gick [[Wanja Lundby-Wedin]] ut i en hård kritik av Sahlins resonemang om att ersättningen från a-kassan absolut ska innehålla en bortre parentes.

Tipset, som inte lät orimligt vid en första anblick, visade sig dock vara fel – enligt den officiella versionen, vill säga – när redaktionen kontrollerade om det låg någon sanning i påståendet om varför det inte publicerades en debattartikel i DN samma dag som Sahlin höll sitt tal till förtroenderådet.

- Vi hade lika olika planer och vi vägde olika alternativ mot varandra, säger [[Ann Wolgers]], presskontakt för kriskommissionen.

Stämmer det att anledningen till att det inte publicerades en debattartikel under lördagen är att de fem ledarna för kommissionen inte kunde komma överens om vad som skulle stå i den?

- Nej, det gör det inte. Det fanns en artikel som vi laborerade med, och som de fem var överens om, men vi valde att inte gå fram med den eftersom den helt och hållet baserades på rapporten som hade presenterats på fredagseftermiddagen på en presskonferens där vi hade bra uppslutning och närvaro av ett flertal redaktioner.

Därigenom fick alltså – enligt denna historieskrivning – [[Morgan Johansson|Morgan Johanssons]] arbetsgrupp, som låg bakom den delrapport som presenterades på presskonferensen, så pass stort genomslag på nyhetsplats under fredagskvällen i tv och på lördagen i tidningarna, att det inte bedömdes finnas kvar något av nyhetsvärde att presentera i en debattartikel.

Men i samband med kartläggningen om vad som skedde på och efter förtroenderådet har Makthavare.se av en källa getts inblick i vad som verkligen skedde, och vad vänsterfalangen inom partiet planerar för motdrag gentemot flera av de utspel som Sahlin gjorde.

Enligt en källa som Makthavare.se talat med, och som följt kommissionens arbete på nära håll och bland annat tagit del av en intern mejlkommunikation mellan de fem ledarna för kommissionen, stämmer inte den bild som Wolgers gett utåt till Makthavare.se. Dessa mejl avslöjar att det fanns en splittring inom kommissionen mellan å enda sidan Morgan Johansson och å andra sidan de övriga fyra ledamöterna med [[Ardalan Shekarabi]] spetsen som drar annorlunda slutsatser av valförlusten. Denna splittring omöjliggjorde alltså publiceringen av artikeln på DN Debatt, eftersom Johanssons krav var att skarpa policyförslag skulle lyftas in i den, vilket de andra ledamöterna inte gick med på.

Men mer intressant än sprickan i ledningen för kriskommissionen är den vänsterplan för det fortsatta spelet efter förtroenderådet som beskrivits för Makthavare.se.

I korthet går planen ut på att vrida tillbaka debatten från att handla om saker som en bortre parentes i a-kassan och det rekordlåga förtroendet bland väljarna för partiets ekonomiska politik, och vad som alltså då krävs för att partiet ska återta sin förmåga att på ett förtroendefullt sätt i väljarnas ögon driva en politik som skapar fler jobb.

I stället ska den interna debatten i partiet fås att handla om behovet av traditionella socialdemokratiska reformer inom områden som till exempel lagstiftning om sänkt arbetstid och en ny pensionsreform. Fokus ska enligt planen förskjutas från att handla om ekonomi och näringspolitik – som enligt partivänsterns syn skulle riskera att resultera i krav på till exempel en förändrad skattepolitik och företagarpolitik – till att handla om klassisk socialdemokratisk fördelningspolitik av traditionellt snitt.

Makthavare.se kan nu sent på onsdag kväll avslöja hur den ovanstående planen ska realiseras. En av de mest framträdande kritikerna inom partiets vänsterflygel är just Morgan Johansson. En av hans närmaste förtrogna är i sin tur författaren och debattören [[Christer Persson]], som bland annat var Johanssons planeringschef i den politiska staben på socialdepartementet, när Johansson var folkhälsominister. Christer Persson har tidigare också samarbetat med de båda framträdande socialdemokratiska vänsterdebattörerna [[Stefan Carlén]] och [[Daniel Suhonen]], genom bland annat arbetet med boken Bokslut Reinfeldt, utgiven på Ordfront förlag.

Christer Persson har, enligt vad en källa uppger, genomfört en kartläggning av det arbete som den grupp utför som [[Jonas Morian]] tidigare porträtterat i en artikel under namnet Äntringsstyrkan. Alltså den grupp av (s)-märkta lobbyister som återfinns på pr-byrån Prime, under ledning av byråns chef för public affairs – [[Niklas Nordström]].

Kartläggningen har resulterat i en beskrivning av de lobbyuppdrag som Prime genomför för arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, riktade mot just (s) inom flera olika policyområden. Dessa uppgifter har i sin tur sedan medvetet läckts till Aftonbladet, uppger Makthavares källa. Syftet ska alltså vara att få framträdande personer inom partiets högerflygel att framstå som opålitliga och köpta av näringslivets intressen.

Uppgifterna om Primes kunder är normalt sett svåra att få fram, då byrån har som policy om att aldrig utåt kommunicera vilka kunduppdrag de har och vilka kunder de arbetar med. Denna policy delar Prime med andra tunga lobbyfirmor som de båda (m)-märkta byråerna JKL och Kreab Gavin Anderson samt den (fp)-tunga byrån Diplomat pr där [[Lars Leijonborg]] numera återfinns.

Målet har varit att Aftonbladet ska fås att publicera en artikel som kartlägger de politiskt känsliga kopplingarna mellan Svenskt Näringsliv och Primes (s)-märkta lobbyister, som bland annat uppges lobba i kärnkraftsfrågan gentemot det socialdemokratiska partiets energipolitiker.

Stämmer det att du har blivit kontaktad av en reporter på Aftonbladet som ställt frågor om Prime pr på uppdrag av Svensk Näringsliv lobbat gentemot socialdemokraterna i olika policyfrågor?

- Det stämmer att jag har blivit kontaktad av Aftonbladets redaktion, bekräftar Niklas Nordström när Makthavare.se når honom sent under onsdagskvällen.

När kontaktade Aftonbladets reporter dig?

- Den kontakten skedde för några dagar sedan.

Vilken slags frågor ställdes då till dig i egenskap av chef för Primes lobbygrupp?

- Det kan jag inte gå in på exakt, utan jag kan bara bekräfta att jag har blivit kontaktad.

Makthavare.se kan vidare avslöja att Aftonbladets kartläggning av kopplingen mellan Prime, Svensk Näringsliv och (s) är genomförd och färdig att publiceras. Eventuellt kommer publiceringen ske redan under torsdagen. Om så sker uppges bero på hur nyhetsläget kring självmordsbombaren i Stockholm ser ut, och hur mycket plats den rapporteringen tar i torsdagens tidning.

De läsare som följt Makthavare.se:s rapportering över tid kommer dock rimligtvis inte finna särskilt många nyheter i Aftonbladets kartläggning. Till exempel har Jonas Morian i den ovan nämnda artikeln om äntringsstyrkan redan kartlagt vilka socialdemokrater som återfinns på Prime. I en notis från Almedalsveckan i fjol i år har Makthavare.se vidare visat vilka informella kontakter som finns mellan Prime och socialdemokratiska toppolitiker, som den gången tillsammans åt en undanskymd middag en kväll på restaurang Trädgårn i Visby mot slutet av Almedalsveckan.

Och att Prime lobbar i energipolitiska frågor åt den svenska basindustrin, som valt att samarbeta med ett par LO-förbund verksamma inom den industrin i det lobbyarbetet, är inte direkt en affärshemlighet, om man uttrycker sig försiktigt. När Makthavare.se intervjuade den amerikanska politiska konsulten [[Kevin Lampe]] under socialdemokraternas Älvsjökongress var han där som en del av ett besök arrangerat av Prime. En timme innan intervjun deltog Lampe i ett energipolitisk seminarium arrangerat av Primelobbyisten och socialdemokraten [[Fredrik Fällman]], på uppdrag av basindustrin. På Seminariet som genomfördes en kväll på ett hotell beläget i direkt anslutning till mäss- och kongresshallarna i Älvsjö fanns företrädare för basindustrin på plats, men även Fällman och Lampe samt flera tunga LO-namn. Till det öppna seminariet hade samtliga deltagare och gäster på kongressen inbjudits, och så även Makthavare.se:s medarbetare på plats.

Så vad Aftonbladets publicering ytterst handlar om är alltså hur olika falanger inom partiet utkämpar en maktkamp dem emellan om den framtida bilden av (s), och vilken väg partiet ska slå in på. Och spelplanen är olika nyhetsredaktioner. Förra gången handlade det som bilden av valförlusten och vilket specifikt ansvar [[Stefan Stern]] hade för den. Den maktkampen utspelades i en artikel på Makthavare.se.

Den här gången utspelas kampen i en artikel i Aftonbladet. Och nu är det bilden av framtiden som striden står om, och vilken väg partiet ska välja bort från valförlusten 2010: Den mer traditionella Morgan Johansson-linjen med klassisk socialdemokratisk reformpolitik av välkänt snitt, eller den modernisering och förnyelse som några nytänkande socialdemokrater på högerkanten i partiet, bland dem Niklas Nordström, efterlyste i en debattartikel i DN ett år innan valet.

Fotnot: Makthavare.se har sökt Christer Persson.

Kommentera