(S) vill släppa in Säpo i FRA:s kablar

I tisdagens SvD gör justitieutskottets ordförande, socialdemokraten Morgan Johansson ett utspel: ”Jag kommer att uppmana regeringen att lägga fram ett förslag som möjliggör för att också Säpo ska kunna få information från FRA.” Utspelet kommer debatteras i riksdagen under tisdagen och har redan väckt kraftig kritik från mp och i bloggosfären.

I artikeln sägs vidare: ”Uppmaningen till regeringen tänker han rikta vid en debatt i riksdagen i dag. Morgan Johansson betonar att partiets ställningstagande inte har någon direkt koppling till helgens terrordåd.

– Men det är otillfredsställande att Säpo i dag inte har den här möjligheten. Sedan vet vi inte om det hade haft en betydelse i det här fallet, men för framtiden är det ändå viktigt.

Miljöpartiets [[Maria Ferm]] som också sitter i justitieutskottet kommenterar på morgonen på Twitter [[Morgan Johansson|Morgan Johanssons]] utspel och konstaterar att självmordsbombaren säkerligen kommer ta plats i dagens debatt i kammaren. Hon passar också på att i samma andetag och i skarpa ordalag kritisera Johanssons position i frågan:

Sorglig tajming. igår skrev jag risk för kontroversiell antiterrorlagstiftning – idag går S ut o vill ge Säpo tillgång till FRA”.

I bloggosfären har intervjun med Morgan Johansson redan väckt kraftig kritik i några av de politiska bloggarnas morgoninlägg. Till exempel skriver [[Johan Westerholm]] (s) under rubriken Desperat och underkänt:

Hans agerande ger ett räddhågset, desperat och populistiskt intryck som jag uppfattar är mer av omsorg för den egna karriären än något annat. Och han väljer att helt negligera den motion som antogs av S-kongressen 2009”.

Och på Facebook börjar den fristående (s)-märkta bloggaren [[Erik Laakso]] planera ett motdrag:

Samordning krävs nu. Vilka är med och skriver debattartikel på temat att Morgan Johansson inte är partiet och att kongressbeslut gäller?

Fotnot: Enligt riksdagens hemsida börjar tisdagens debatt om justitieutskottets betänkade klockan 12.00 med beslut planerat till kl 15.30.

Kommentera