Littorin till Stanford, tack vare ”egna erfarenheter”

[UPPDATERAD] Den före detta arbetsmarknadsministern [[Sven Otto Littorin]] ska gästforska vid Stanforduniversitetet i Kalifornien, uppger han själv i Ny Teknik. 2007 avslöjades det att Littorin hade en falsk masterexamen. Så på vilka meriter är det han fått sin nya position?

Till Ny Teknik säger Littorin att han ”… har ingen forskarexamen utan har antagits tack vare mina erfarenheter”.

Latinbloggen konstaterar att Center for Innovation and Communication, dit Littorin nu alltså förflyttar sig, till stor del är finansierat av svenska Vinnova – som sorterar under näringsdepartementet där sagde Sven Otto Littorin fram tills i somras var statsråd.

Samma blogg har också letat fram ett CV från centrets grundare, [[David Nordfors]], och noterar att han 2000-2002 var ”Associated Partner, Momentor AB Venture Catalyst, appointed by Founding Partner Sven Otto Littorin”.

”Alltså”, skriver Latinbloggen, ”en skattefinansierad arbetsmarknadsåtgärd fått på kompismeriter, och ingen tycker det är anmärkningsvärt. Jag saknar ord, men skrattar en hel del, och är något nöjd över att jag inte ens behövde ta till det skämt som här Littorins master från Fairfax.”

Makthavare.se har varit i kontakt med [[Olle Wästberg]], nyligen avgången generaldirektör för [[Svenska Institutet]]. SI följer och bevakar bland annat bilden av Sverige utomlands, och Olle Wästberg känner i den rollen sedan tidigare till det program som Sven-Otto Littorin kommer tillhöra vid Stanford;

- Syftet är att svenska journalister ska bli bra på att både skriva – och skriva mer – om innovationer, som ett sätt att få näringspolitik och innovationer att bli mer inne, säger Wästberg.

Delar av redaktionen för Makthavare.se tillåter sig en privat reflektion: Det torde vara en uppgift som i alla fall, och hur man än ser på den, inte kan definieras såsom tillhörandes statens kärnuppgifter. Budgetavdelningen hos [[Anders Borg]] får härmed anses vara informerade.

****

Enligt ett meddelande på twitter under torsdagen ställt till en redaktionsmedlem från Vinnovas programdirektör [[Jan Sandred]] som enligt egen uppgift var handläggare för det aktuella programmet på Stanford avslutade Vinnova finansieringen och klev av för över ett år sedan, vilket också [[Peter Nõu]] påpekar.

***

Aftonbladet har intervjuat David Nordfors, chef för
centret. Till tidningen säger Nordfors att Littorin själv betalar sin plats och vistelse vid Stanford.

Kommentera