Äntringsstyrkan

[UPPDATERAD] När nu [[Mona Sahlin]] aviserat att hon slutar som socialdemokratisk partiordförande på extrakongressen i vår, öppnas dammluckorna för vilda spekulationer – och förstås konkreta nomineringar – om efterträdare. Rimligen blir det en hel del andra förändringar i partiets ledning, såväl bland företrädare som bland topptjänstemän. En grupp som stod stand-by att ta över redan inför årets val finns bekvämt samlade på Prime PR.

Prime PR är just nu en av de hetaste byråerna i Sverige – och världen. Och här är den gamle SSU-basen [[Niklas Nordström]] strategisk chef för byråns public affairs-avdelning. Han syns relativt ofta i den politiska debatten och diskuterar då såväl socialdemokratins kommunikativa som politiska utmaningar. Förutom bakgrunden i SSU har Nordström varit landstingspolitiker i Norrbotten och Stockholms län, kommunalråd i Nacka samt haft en rad uppdrag i statliga utredningar och kommittéer.

När Sahlin nu lämnar ordförandeposten hänger förstås också partisekreterare [[Ibrahim Baylan]] löst. Nordströms namn har flera gånger förekommit i spekulationerna som tänkbar socialdemokratisk partisekreterare eller kommunikationschef, och nu finns det mycket som talar för att det snart kan bli verklighet. Han skulle kunna fylla samma roll [[Per Schlingmann]] gjort för moderaterna; en partisekreterare med stora kunskaper om pr-arbete och politiskt spinn.

En av Nordströms närmaste medarbetare på Prime är [[Fredrik Fällman]], med en bakgrund som politisk tjänsteman inom regeringskansliet där han bl a var planeringschef på finansdepartementet och senare på statsrådsberedningen, SB. Skulle Niklas Nordström flytta in på det socialdemokratiska partihögkvarteret är det mycket troligt att Fällman får följa med. Där skulle han exempelvis kunna ta över efter Anders Lindberg som ansvarig för omvärldsanalys med koll på motståndarlaget. En annan tänkbar roll för honom vore som biträdande partisekreterare, alltså en ny [[Stefan Stern]]. I ett socialdemokratiskt regeringskansli känns Fällman given som statssekreterare på SB eller FiDep.

I Primes lokaler sitter även analys- och strategiföretaget United Minds där [[Carl Melin]] ansvarar för opinionsundersökningar. Han har en lång erfarenhet inom kommunikation, undersökningsverksamhet och politik, bl a som ansvarig för opinionsanalys hos socialdemokraterna. Melin har även varit förtroendevald inom SSU och s i Dalarna. Han satt också i SSU:s förbundsstyrelse – med ansvar för försvars- och säkerhetspolitiken, näringspolitiken och för valrörelserna 1998 och 1999. Dessutom har han erfarenhet som kommunpolitiker i Haninge och Stockholms läns landsting. Skulle han göra comeback på partihögkvarteret så vore han självskriven som ansvarig för opinionsundersökningar, men skulle säkert också kunna bli kommunikationschef.

En annan stjärna på Prime är [[Ewelina Tokarczyk]], som bl a varit kommunalråd och kulturnämndens ordförande i Göteborg. Dessutom har hon haft en rad partiinterna uppdrag i lokala och nationella styrelser i socialdemokratin. Hennes specialisering som pr-konsult är public affairs, opinionsbildning och nätverksbyggande. Också Tokarczyk är ett tänkbart partisekreterarämne och en bubblare som statssekreterare eller rent av statsråd i en s-ledd regering.

Hennes kollega på public affairs-gruppen, [[Krister Nilsson]], har redan hunnit med att vara statssekreterare – närmare bestämt på miljödepartementet. Han har också jobbat i Europaparlamentet. Vid ett regeringsskifte skulle Nilsson utan problem kunna bli statssekreterare igen.

På Prime PR finns även HR-chefen [[Lisa Hedin]], som tidigare varit kommunpolitiker i Sundbyberg där hon bland annat satt i kommunstyrelsen. Hedin har också arbetat som informationsansvarig för SSU samt som enhetschef och politiskt sakkunnig på SB. Behövs det nytt blod på det socialdemokratiska partihögkvarteret skulle Lisa Hedin mycket väl kunna ta över efter [[Madeleine Harby Samuelsson]] som chef för ledningsstaben (och i dag även tillförordnad kommunikationschef). I regeringskansliet vore hon exempelvis tänkbar på samordningskansliet.

Under sin tid på SB jobbade Hedin bland annat ihop med [[Elof Hansjons]], som också varit politisk sekreterare i Södertälje åt [[Anders Lago]] och [[Susanne Bergström]]. Han sitter nu i kommunfullmäktige och jobbar alltså på Prime. Hansjons har en kandidatexamen i företagsekonomi och en i medie- och kommunikationsvetenskap från Stockholms universitet. Har också varit kassör i Stockholms läns SSU-distrikt. Elof Hansjons nämns ofta som en kommande s-stjärna med kapacitet att inom kort axla tunga uppdrag på partihögkvarteret.

[[John Zanchi]] följde med [[Carin Jämtin]] från utrikesdepartementet till Stockholms stadshus och var och båda ställena pressekreterare. Zanchi har också tidigare arbetat på det socialdemokratiska partihögkvarteret, på statsrådsberedningen samt på pr-byrån Andréasson. Han är gift med socialdemokraternas föräldralediga kommunikationsombudsman [[Maria Strandberg Zanchi]]. Om han inte vill bli kollega med frun så har Zanchi definitivt kompetensen och erfarenheten att göra comeback på regeringskansliet.

Sist men inte mist har pr-byrån, som ibland skämtar om att man inhyser ”Slussplans s-förening”, bland sina konsulter [[Kerem Yazgan]] – med en bakgrund som politiskt sakkunnig på utbildningsdepartementet 2002-2006 och innan dess som informationsansvarig på SSU. På Prime jobbar Yazgan med strategi och planning, i första hand med fokus på ansvarsfrågor. Också han skulle göra nytta på partiets ledningsstab eller kommunikationsavdelningen, och om tillfälle gavs även i regeringskansliet.

* * *

Efter påpekanden från läsare har ovanstående lista kompletterats med två namn som tidigare missats. Det handlade inte om att de på något sätt ansågs mindre kompetenta än sina kollegor, utan bara att de var så relativt nya på Prime att de ännu inte listats på byråns webbplats.

Det bör också understrykas att ovanstående lista självklart inte är alla de sossar som snart sagt när som helst skulle kunna kunna axla nyckelposter på det socialdemokratiska partihögkvarteret och/eller på regeringskansliet. Poängen med listan är att påpeka det intressanta faktum att Niklas Nordström på Prime PR:s public affairs-avdelning byggt upp en så stor grupp av kompetenta socialdemokrater ”på tillväxt”. Ingen annanstans finns sannolikt en sådan koncentration av dugliga reserver, redo att träda i partiets tjänst.

Kommentera