Bekännelser i taxin

På väg till centerpartiets valvaka träffar vi Bengt. Han kör taxi men jobbar också med andra saker för att dra in pengar. Vi konstaterar tillsammans att mycket kommer att handla om sverigedemokraterna under kvällens valvaka.

”Jag röstar inte alls. Jag tänker att jag vill rösta på politiker som är ärliga, men några sådana finns inte. Jag håller inte med sverigedemokraterna i deras politik, men jag kan ändå tycka att det är bra att det kommer in lite nytt folk, oavsett åsikter. Jag har haft tre jobb i hela mitt liv och betalat 55 procent skatt, och jag har inte märkt någon skillnad mellan de styrande”, säger Bengt.

När diskussionen fortsätter visar det sig att Bengt säger sig ha förståelse för de som röstar på sd eftersom många är besvikna på invandringspolitiken.

”Det förstår man ju hur det går till. Det snackas om hur mycket man får när man kommer till Sverige, och de tar hit sin familj och släktingar.”

Politik verkar viktigt för Bengt och han berättar om ett minne från när han körde taxi i 1980-talets Stockholm.

”Det kom fram en kvinna och sa ”jag åker med dig, men först måste jag ställa en fråga. Håller du på Palme?” Jag svarade nej, och hon hoppade in i taxin. Det var en bra kund. Jag fick 1100 kronor på den resan”, säger Bengt.

Bengt heter egentligen något annat. Men han finns på riktigt. Och hans röst representerar antagligen den typiska sd-väljaren. I kväll körde han taxi mellan Berns och Hasselbacken, och nu visar det sig att hans åsikter delas av mer än 4 procent av väljarna.

Bild: Ben Fredericson

Kommentera