Sverigedemokraternas riksdagskandidater favoriserar alliansen

Frågan om vilka som kan samarbeta med Sd är en het politisk fråga. Båda blocken har tidigare påstått att Sd politiskt inte står i närheten av dem, utan att rekryteringsbas och implicit politiskt står det andra blocket närmre. Sverigedemokraterna har å sin sida gång på gång hävdat att de står utanför det politiska höger-spektrat. Det är en sanning med modifikation. Makthavare.se har granskat hur de 20 första namnen på Sd:s lista har ställt sig i 50 politiska frågor. Därefter har de matchats mot de olika riksdagspartierna. All data och beräkningsalgoritmen är samma som SVT:s och SR:s Valpejl. I själva verket har all data hämtats ut från den sajten. Resultatet kan ses i tabellen nedan. (Klicka på bilden för en mer lättläst version)

Inte en enda av de 20 första namnen på Sverigedemokraternas riksdagslista har störst åsiktsöverensstämmelse med något av de rödgröna partierna. Den högsta åsiktsöverensstämmelsen med ett rödgrönt parti har [[Johnny Skalin]] med 47% överensstämmelse med socialdemokraterna. Största åsiktsmässig överensstämmelse med alliansen har [[Julia Kronlid]] som till 72% håller med kristdemokraterna.

Kommentera