Filmtoppen: Lyckat (Feministiskt) initiativ

Feministiskt initiativ bedriver gerillavalrörelse, i hög grad på nätet. I dag recenserar Makthavare.se, tillsammans med sajten Onyanserat, Fi:s valfilm.

Regi: Lite märklig regi med ett subtilt ironiskt anslag. Filmen utspelar sig på ett torgmöte och åhörarna har något drömskt i blicken, men man får ingen kontakt eftersom de känns helt frikopplade från den orerande [[Grudrun Schyman|Schyman]]. Det känns som att de är filmade vid helt separata tillfällen. Schyman filmas ur grodperspektiv för att framhäva hennes pondus som ledare men de håller sig på rätt sida av parodin.

Manus: Torgmötet, kan det bli mer svenskt? Deltagarna, som till största del är kvinnor, har etnisk spridning och lyssnar storögt på den stora ledaren. Det levereras glimrande propaganda av Schyman som ju är en retoriker av rang. Älskar när hon med eftertryck rullar på frasen ”ett patriarkalt mörker”. Klart och tydligt budskap.

Tekniskt genomförande: Snyggt foto med tydlig känsla av svensk sommar. Stort frågetecken för den bristande läppsynken. Är det ett subversivt grepp från den manliga regissören? Att visa på att Gudrun Schyman kanske talar med kluven tunga?

Originalitet: Ja. Mycket originellt. Här framhävs partiets största tillgång; Schyman. Om man ser på övriga valfilmer verkar inget annat parti anse sig ha en lika färgstark ledare. Slutskylten i faux revolutionär stil uppmanar oss kort och gott att rösta på Schyman. Partinamnet skymtar bara förbi på en vajande flagga.

Slutsats: Det här är riktigt bra. Det minsta partiet är paradoxalt nog det som vågar mest. Musiken och det positiva bildspråket skapar en närmast euforisk stämning och Jerry Bruckheimer som är en mästare på scener med moralhöjande tal hade varit mer än förtjust. Roy Andersson skriver ju bättre repliker än någon annan men skulle nog ändå imponeras av Gudrun Schymans svada och hennes politiska grundfärg.

Jerry: 5

Roy: 3

Onyanserat: 4

Makthavare.se:s analys: Feministiskt initiativ är Gudrun Schyman, Gudrun Schyman är Feministiskt initiativ. Det är helt enligt logiken att partiets valfilm också kretsar kring och endast kring Schyman. Med slagfärdig retorik och stor geist har hon gjort sitt parti relevant och återkommande aktuellt i media – trots att det knappt mäter ovan vattenytan opinionsmätningarna.

Filmen speglar i sitt torgmötesupplägg sannolikt också väl partiets väljarskara – kanske alla samlade Fi-röstande. Unga, företrädesvis kvinnor, med ett gott öga för Schyman och ett hopp om en värld utan löneskillnader. Schyman lägger skön betoning i frasen ”patriarkalt mörker” – uttalar det på det där schymanska sättet, som gör henne oemotståndlig i citatsammanhang.

Över huvud taget har Feministiskt initiativ utmärkt sig i valrörelsen genom skojiga rörlig-bild-satsningar. Filmen där Schyman ligger i sängen med Nour El Refai har vi tidigare skrivit om på Makthavare.se. Andra sexualpolitiska konfliktytor har blottlagts i Gråt Allians av Vårt Hat – ingen produkt från Feministiskt initiativ, men väl en sångerska som önskar sig Schyman som president.

Hade valet varit SM i kreddighet hade Feministiskt initiativ sopat banan. Att ha uttalade supporters så som The Knife och [[Robyn]] kan andra partiledare bara drömma om. Nu är valet om annat – och Schymans initiativ ligger, enligt samstämmiga mätningar, tämligen pyrt till.

Kommentera