Filmtoppen: Piratpartiet väcker inga känslor.

Ytterligen en valfilm har nu Onyanserat och Makthavare.se tagit sig an. Denna gång är det Piratpartiet som recenseras. Filmen visas inte på TV4 men desto flitigare på nätet.

Titel: Hur privat är ditt liv?

Regi: Då det inte finns någon personregi att tala om får vi koncentrera oss på filmens visuella regi och den lämnar mycket att önska. Visionen i sig skulle kunna fungera, men det måste kännas betydligt mer högteknologiskt och obehagligt om budskapet ska gå fram. Det är inte helt värdelöst men det luktar amatörfilm lång väg.

Manus: Idén att skrämma upp tittaren för att fiska röster är bra men då måste man verkligen våga gå hela vägen och berätta vad som kan hända om allt vi gör registreras av diverse myndigheter. Den som inte har något att dölja känner nog inte att hon eller han bryr sig nämnvärt om det registreras var man har parkerat sin bil och hämtat ut pengar. Det är helt enkelt för fegt.

Tekniskt genomförande: Skolfilm. Inget ont om skolfilm, man går ju i skolan för att lära sig, men som valfilm förväntar man sig något lite mer professionellt. Hur privat är ditt liv försöker att vara lite cool och teknologisk, men det faller platt med de ospännande bilderna och det dåliga genomförandet att gestalta spänningen och obehaget.

Orginalitet: Här måste det delas ut ett litet plus till filmen. Att försöka skrämma till sig röster känns originellt. Att det sedan inte lyckas har egentligen inget med originaliteten att göra.

Slutsats: Siktar man högt gör det fruktansvärt ont när man missar och slår i. Jerry Bruckheimer skulle knappt göra en halvtumme upp för det här försöket, för ”storebror” känns inte alls så farlig i slutänden. Roy Andersson verkar tycka illa om alla som vill kontrollera honom så han ställer sig bredvid Bruckheimer med en precis lika tveksam tumme i vädret.

Jerry:

Roy:

Onyanserat:

Makthavare.se:s analys

Piratpartiet har svårt att nå ut. Senast partiet fick rejält med uppmärksamhet var i samband med att partiet presenterade sitt valmanifest i början av augusti. Men av helt fel anledning – partiets främste företrädare [[Rick Falkvinge]] fick under dagen flera gånger förtydliga sig till följd av ett tvetydigt uttalande om barnpornografi i morgonekot. Sedan dess har det varit förhållandevis tyst.

Piratpartiet är, inte oväntat, starkast på nätet. Den film som presenteras är tänkt att illustrera partiets huvudfråga: integritet. Det är sannolikt medvetet som partiet valt bort att illustrera fildelning med copyrightskyddat material – man vill signalera att integritetsfrågan är principiell, och större än nätbeteende. Det är svårt att se att filmen skulle tilltala andra än redan integritetsfrälsta, inte minst eftersom hotbilden i filmen är mer abstrakt än konkret.

Piratpartiet har sjunkit undan i debatten, och har i sin roll som uppstickare ersatts av framförallt Feminististiskt initiativ och Sverigedemokraterna. Makthavare.se har svårt att se att slutspurten i den här valrörelsen kommer att handla om intergitetsfrågor, och därmed svårt att föreställa sig större piratpartistiskt närvaro.

Kommentera