Valvaka like it’s 2002/2006

De stora drakarna hårdsatsar. De har inget problem att skicka ett team till varje valvaka. Men hur ska vi andra hantera höstens mest nyhetsintensiva söndag? Makthavare.se svär över partiernas bristande samordning och försöker sy ihop det ultimata valvakeschemat.

Den viktigaste frågan är naturligtvis vem som vinner. Och då menar vi inte ur ett politiskt perspektiv, utan ur ett logistiskt. Är du inte sadist vill du undvika det förlorande laget vid tiotiden, då partiledarna brukar komma ut och hälsa på sina partikollegor. En av dem kommer gratuleras till fyra år som statsminister. Allt talar i dagsläget för att det sker hos antingen socialdemokraterna eller moderaterna. Den ultimata valvakekvällen planeras därför med detta som utgångspunkt.

Centerpartiet, detta parti av landsbygdsentusiaster och stolta bönder, håller valvaka i den stockholmska glesbygden, i dagligt tal kallad Djurgården. På Hasselbacken välkomnas centerpartisterna från klockan 18.30. Också socialdemokraterna, kanske präglade av den senaste tidens intensiva förortskampanj, har placerat valvakan vid världens ände. Tekniska museet ligger liksom Hasselbacken på Djurgården – dock på ”andra Djurgården” – med vatten som tydlig avgränsare mot centern. För dem som inte simmar utomhus i slutet av september rekommenderas antingen cykel eller taxi.

Om man räknar med moderat valseger rekommenderas häng på dörren hos centern 18.30. Vill man starta tidigare än så ordnar PR-byrån Rådhusgruppen valvaka med start redan klockan 18.00, på den hårdrocksklingande adressen Sveavägen 66, 6 trappor. Från både C och Rådhusgruppen är det bäst att ta en taxi till Tekniska museet cirka 18.55, för en halvtimme hos socialdemokraterna.

Från socialdemokraterna tar vi buss 69 och stiger av vid Norrmalmstorg. Där finns möjlighet att handla på Pressbyrån för den som har sådana önskemål, och därefter möter vi verklighetens folk på Berns, där kristdemokraterna håller till.

En halvtimme i verkligheten är precis vad man orkar med. Därefter rör vi oss tillbaka till Norrmalmstorg, och tar Blåbuss 2 några stationer, i riktning från de kyrkliga till de frisinnade. Strax före Immanuelskyrkan stiger vi av, och promenerar till Nalen, det en gång så dekadenta danspalatset, på Regeringsgatan. Här höll moderaterna till 2006, och lillebror folkpartiet vill väl inte vara sämre.

Från Nalen tar det inte många minuter till varken röda eller gröna tunnelbanelinjen. Nu har klockan hunnit bli nio, vilken innebär att vi har en knapp timme på oss innan det börjar bli dags att fundera på statsministern.

Den borgerligt sinnade mellanlandar hos Magasinet Neo, som håller till på Kungsgatan, och går därefter till moderaterna, som håller till på Clarion Sign. Det kan rimligen bara tolkas som att de tycker att valarbetarna ska hinna med sista tåget hem. BNP mår bäst när Sverige jobbar dagen efter. Skippa efterfesten, signalerar [[Anders Borg]], och lägger valvakan på promenadavstånd till både tunnelbana och pendeltåg.

Den mer medialt inriktade kanske föredrar den korta promenaden från Nalen till Kåken, på Regeringsgatan 66. Där huserar Tidningsutgivarnas valvaka, effektivt placerad i den geografiska mittpunkten mellan s och m.

För rödgröna valvakeentusiaster är det bättre att köra det omvända spåret. Börja kvällen hos moderaterna och vigga gratisdrinkar av storkapitalet. Ta därefter tunnelbanans röda eller gröna linje, efter egen smak, till Slussen, där du klättrar upp till Kägelbanan vid Mosebacke. Här huserar miljöpartiet från klockan 19.30.

Från Kägelbanan till Clustret på Söder Mälarstrand är det visserligen en bit, och någon vidare hjälp av kollektivtrafiken kan du tyvärr inte få. Visserligen kan du ta röda linjen från Slussen till Zinken eller Mariatorget, men Makthavare.se rekommenderar istället att du beställer en taxi, och klimatkompenserar i efterhand.

Väl framme på Clustret känns det både meckigt och tråkigt att försöka klämma in de borgerliga småpartierna i din partykväll. Därför tar du Blåbuss 2 från Slussen till Norrmalmstorg, hälsar på de demonstrerande Syndikalisterna utanför Berns lite snabbt, och tar därefter buss 69 till Tekniska. Om det där andra laget skulle vinna rekommenderas istället säkra Södermalmskortet Kvarnen, med mellanlandning för deppöl vid Mariatorget.

Låter det jobbigt med många valvakor? Eller känns det jobbigt att riskera befinna sig bland 500 deprimerade och småfulla valarbetare? För dem som inte alls vill riskera kombinera finaste festklänningen med nesligaste nederlaget finns naturligtvis hemkörda möjligheter – Aftonbladet ordnar webbsänd valvaka och för dem som betalt sin tv-licens finns naturligtvis SVT.

Kommentera