Svenskt rekord i dörrknackning

10.001 dörrar. Så lyder det svenska rekordet i dörrknackning. När drygt två veckor återstår till valdagen har folkpartisten [[Mathias Sundin]] från Norrköping lyckats med ett av de mål han satt upp för sin personvalskampanj till riksdagen – slå det svenska rekordet i dörrknackning.

Därmed petar Sundin ned den förra rekordinnehavaren, den moderata migrationsministern [[Tobias Billström]], från förstaplatsen som han intog i valet 2006 då han knackade på 10.000 dörrar hemma i valkretsen i Malmö.

Du har slagit det svenska rekordet i dörrknackning, så jag börjar med en klassisk reporterfråga: Hur känns det?

- Det känns konstigt. Vad ska jag göra med mitt liv nu? Jag har varit så fokuserad på rekordet och knackat i över ett år, så det är märkligt när det är slut. Men skönt såklart. Och jag har ju lite annat att stå i de närmaste veckorna ändå.

Vad var det roligaste som hände under knackandet?

- Alla supertrevliga människor som sitter i sina trädgårdar och myser och bjuder på fika, vatten, saft och till och med öl. Tyvärr har jag ju kört bil så det senare har jag tvingats tacka nej till.

I din film där du lanserade rekordförsöket blev du bland annat jagad av en hund. Råkade du någonsin ut för det ute i verkligheten?

- Nästan. Jag knackade på en dörr och en hör en hund skälla ilsket inifrån. Plötsligt kastar sig en stor schäfer upp på rutan i dörren och skäller vildsint. Så ser jag hur dörrhandtaget börjar tryckas ner… han står med tassarna på det. Under en kort sekund flashar mitt liv förbi, tills jag vaknar till och trycker igen dörren.

Vad har du lärt dig av alla de samtal du fört?

- Så himla mycket. Vardagsbrott och invandring är de två områden som folk har pratat med mig mest om. Jag var tidigare mer inriktad på grova våldsbrott, men har satt mig in mer i vardagsbrotten efter alla diskussioner.

Hur bedömer du dina chanser att lyckas bli inkryssad, stora eller små?

- Svårt att säga. Östergötland är en ganska stor valkrets så det gör det svårare, å andra sidan har kampanjen, både knackandet och i övrigt, fungerat mycket bra så chanserna är nog hyfsade.

Det är många politiker och aktivister ute och knackar dörr i valrörelsen. Vad är ditt bästa råd till dem.

- Var artig, le och känn av stämningen. Vill folk inte prata, försök då inte tvinga dig till något samtal.

Fotnot. Makthavare.se träffade Mathias Sundin under inspelningen av ovan nämnda film för ett samtal om bland annat vilka frågor han vill driva om han blir invald i riksdagen, sitt stora intresse för amerikansk politik och varför han valde just [[folkpartiet]] när han engagerade sig politiskt. Den går att läsa här.

Kommentera