Filmtoppen: Miljöpartiet värnar om miljön

I Makthavare.se:s och Onyanserats serie av valfilmsrecensioner har turen kommit till miljöpartiet. Bristande orginalitet och dramaturgi, blir omdömet.

Titel: Modernisera Sverige

Regi: Regin är nästintill obefintlig. Man nästan hör regissören säga: ”Gå härifrån hit, släng i flaskan i hålet, bryt av ett ben till, se lite stoltare ut. Du cyklar ju faktiskt istället för att åka bil.” Huvudlinjen med den lilla flickan och spänningen i vad hon egentligen håller på med försvinner i och med den tredje bilden när den gamla damen slänger flaskan till återvinning. Nu vet vi vad filmen handlar om och det finns ingen spänning kvar i flickans brytande på dockan. En annan regissör hade inte visat i någon av situationerna vad personerna egentligen sysslar med, för att sedan i slutet berätta att det handlar om återvinning och miljön. Det kallas ”reveal” på dramaturgiska och är något man lär sig under första veckan på samtliga filmskolor i hela världen.

Manus: Rakt, enkelt och tråkigt. Miljöpartiet värnar om miljön. Vet inte alla det redan? Om de ändå prompt måste förtydliga det hade man kunnat önska lite mer spännande och underhållande situationer.

Tekniskt genomförande: Färger och ljussättning är mjuka och tillfredsställande. Fotot är klassiskt men lite tråkigt. Det känns lite mycket tysk frukostreklam över det. Musiken är rent horribel. En friköpt loop som man tröttnar på efter 10 sekunder.

Originalitet: De heter miljöpartiet. Alla förstår nog att de värnar om miljön i första hand. Har de inget annat att berätta? 99 procent av alla som skulle bli tillfrågade vad miljöpartiets valfilm ska handla om skulle svara miljön. Alltså originalitet = noll.

Slutsats: Enklaste vägen ut verkar vara miljöpartiets inställning till valfilm. Det kan aldrig vara godkänt. Jerry Bruckheimer skulle nog tycka att den har en kommersiell look, men det är obotligt korkat och helt oförlåtligt att ta bort den lilla spänning som finns redan i tredje bilden. Roy Andersson skulle eventuellt bli sugen på tyska flingor men det är högst osäkert. En sista sak: hade det inte varit bättre om flickan gett bort dockan till någon som önskade sig en istället för att bryta sönder den? Då hade det blivit en mindre docka tillverkad av miljöförstörande plast här i världen.

Jerry: 1

Roy: 0

Onyanserat: 1

Makthavare.se:s analys

För alla partier som vill vinna väljarnas förtroende är det viktigt att ha en nisch och hjärtefrågor som särskiljer dem, annars kan man ju lika gärna rösta på något annat parti. Samtidigt bör man inte sticka ut alltför mycket och upplevas som ”för smal”; då blir man ju bara relevant för ytterst få. Detta har varit något av miljöpartiets dilemma.

Å ena sidan har man haft sin tydliga miljöprofil. Ingen har kunnat tvivla på att det är miljöfrågorna mp sätter främst. Man framhärdade också länge i att ställa sig vid sidan av den traditionella uppdelningen i höger och vänster, och menade att man inte tillhörde något block utan tillförde en ny dimension i politiken.

I och med formandet av det rödgröna samarbetet förändrades detta. Även om miljöpartisterna inte ser sig som ett vänsterparti, går de till val tillsammans med två uttalade vänsterpartier – i syfte att få bort högerorienterade partier från regeringsmakten.

För att kunna ingå i denna rödgröna koalition så har mp ompositionerat sig i flera frågor. Mest spektakulärt var sannolikt att man slutade kräva ett svenskt utträde ur EU.

I valrörelsen är mp:s roll tydlig: man ska vara oppositionens gröna röst och samvete, med centerpartiet som huvudmotståndare. Och det är detta som förmedlas i filmen. Med budskapet ”Modernisera Sverige” markerar man att en miljövänlig omställning inte är något bakåtsträvande utan tvärtom framtidsinriktat. Samtidigt nämns inget om kärnkraft eller något annan kontroversiellt. Logiken blir snarare att om du bryr dig om miljön; återvinner glas, samt promenerar eller cyklar ibland – då kan du också ta steget fullt ut och rösta på miljöpartiet.

Kommentera