Utlandssvenskar kan avgöra valet

Många utlandssvenskar håller hårt på svenska traditioner som midsommar och Lucia. Att rösta i riksdagsvalet är däremot en tradition som inte riktigt rotat sig hos de uppemot 400 000 svenskar som är bosatta i utlandet. Ändå kan de få avgörande betydelse för valresultatet.

Alla utrikes bosatta svenska medborgare som någon gång varit folkbokförda i Sverige har rätt att rösta, och i ett jämnt opinionsläge kan deras röster få stor betydelse.

Efter valet 1979 var det dött lopp mellan blocken. Först på onsdagen efter valdagen, när poströster och röster från utlandet räknats var resultatet klart. Ett enda mandat gav majoriteten till de borgerliga, som tack vare detta kunde bilda regering. I årets val handlar det om i runda slängar 40-50 000 röster som kommer in från utlandet, beroende på valdeltagandet, som traditionellt är lågt i denna grupp. I valet 2006 hamnade det på 27 procent bland de drygt 130 000 utlandssvenskarna som finns registrerade i röstlängden, antalet utlandsboende svenska medborgare beräknas vara uppemot 400 000.

Det jämna läget inför årets val kan göra att valdeltagandet bli större, förutspår Föreningen för svenskar i världen som bland annat arbetar för att så många som svenskar i utlandet som möjligt ska rösta. Intresset för riksdagsvalet hos denna grupp kan också öka genom att saker som rör utlandssvenskar blir valfrågor, till exempel studielån för utlandsstudier och skatter på pensioner.

Partierna har på senare år ökat sina insatser riktade mot utlandsboende. Moderaterna ligger i framkant med flera föreningar i andra länder, och har många väljare bland utlandsboende. Den moderata riksdagsledamoten [[Hans Wallmark]] har motionerat om att utlandssvenskarnas röster ska föras till en egen valkrets, och inte som nu till den valkrets de senast bott i. I motionen skriver Wallmark att ”många utlandssvenskarna är ofta utmärkta representanter och ambassadörer för Sverige utomlands”, ett smickrande omdöme för de många gånger borgerliga utlandssvenskarna.

Populäraste orterna för utrikeskampanjer är svenskfästena London och Oslo.

Makthavare.se har frågat några utlandssvenskar om deras syn på valet och även lockat ur några av dem det viktigaste av allt, vad de ska rösta på.

[[Judith Westerberg]] bor sin andra omgång i Barcelona, där hon tillbringat sammanlagt 6 år. Hon jobbar på ett multinationellt företag och är säker på att hon kommer att rösta i valet, men inte lika säker på vilket parti det blir.

- Men jag tror det blir moderaterna.

Vad är viktigt för dig när du väljer parti?

- Det viktigaste är att partiet tar hänsyn till oss utlandssvenskar, att vi fortfarande får vara en del av Sveriges politik.

Följer du med i det svenska nyhetsflödet?

- Ja, jag försöker läsa DN på nätet varje dag. De frågor som intresserar mig mest är de som rör utlandssvenskar.

Vilka frågor är det som är viktiga för dig som du tror att de som bor i Sverige kanske inte tänker så mycket på?

- Det handlar om att synen på oss utlandssvenskar ska vara positiv och att det ska vara enkelt att komma hem till Sverige efter en tid utomlands. Det är också viktigt att det finns en möjlighet att flytta med pension, sociala förmåner och skatter från utlandet.

Och du tycker att moderaterna är det parti som gör sig bäst i de frågorna?

- Moderaterna har en egen plattform för utlandssvenskar och anser att vi är en viktig grupp. Detta är en av anledningarna till att jag tycker att de gör sig bra i dessa frågor.

Vad är den vanligaste frågan du får om Sverige där du bor?

- Vad är det som gör att Sverige är så bra?

Vad svarar du på det?

- Jag brukar svara att en av anledningarna är att i Sverige är medelklassen en stor grupp och glappet inte är lika stort mellan rika och fattiga som i Spanien.


[[Helene Brownson]] är hemmafru i Brentwood, LA, och representativ för många utlandssvenskar eftersom hon inte tänker inte rösta i riksdagsvalet. Hon tycker att hon har alldeles för dålig kunskap om politiken i Sverige. Det är inte så konstigt med tanke på att hon bott i USA sedan 1968.

Helene gav upp sitt svenska medborgarskap för att bli amerikan 1992, men när reglerna ändrades så att Sverige tillät dubbla medborgarskap tog hon tillbaka sitt svenska 2002, därmed är hon röstberättigad både i USA och i Sverige.

Vad skulle kunna få dig iväg till konsulatet för att rösta?

- Kanske min dotter som är väldigt politiskt intresserad, men jag skulle behöva mer information.

Röstar du i USA?

- Ja, alltid på Demokraterna, även om mina män och mina vänner alltid har varit republikaner. Det borgar för intressanta diskussioner!

Följer du med i det svenska nyhetsflödet?

- Inte alls.

Vad är det vanligaste folk säger om Sverige?

- Free love! Det var vanligt på 60-och 70-talet att folk undrade om svenska kvinnors självständighet, nu har det blivit aktuellt igen med [[Stieg Larsson]]-böckerna.


[[Hero Mohtadi]] är bosatt i Toronto, Kanada sedan 2004, och har bott på olika håll i USA och Kanada sedan 1995. Hon arbetar som policyrådgivare på handelsdepartementet i delstatsregeringen i Ontario. I kanadensiska val röstar hon på Liberal party of Canada, motsvarigheten till socialdemokraterna i Sverige, som också är det parti hon tänker rösta på i det svenska riksdagsvalet.

- Jag relaterar fortfarande till deras värderingar och deras socialpolitik, trots alla år jag bott utomlands.

Följer du med i svenska nyhetsflödet?

- Någotsånär, det beror på vad som är aktuellt.

Vad är den vanligaste frågan du får om Sverige?

- I mitt professionella liv är det ofta om Sveriges starka infrastruktur och ekonomi. I mitt privatliv handlar det mest om svenska varumärken som IKEA. Ofta misstar folk oss för schweizare och börjar prata om klockor.

En annan utlandssvensk är [[Helena Axelson Fisk]] som bor i Dubai sedan 2002 och arbetar som frilans inom området ”interkulturell medvetenhet, kommunikation och teambuilding”. Veteran som utlandssvensk som har inte bott i Sverige sedan 1991, är Helena osäker på om hon ska rösta i riksdagsvalet.

Om du röstar, vad blir det på då?

- Antagligen de rödgröna.

Vad är viktigt för dig när du väljer parti?

- De nedskärningar som skett under alliansen verkar drabba folk obönhörligt. Men inte alla, utan bara de som mest behövt hjälp. Det är märkligt att se ett sådant Sverige växa fram. Eller så är det bara vinklingen i media. I ärlighetens namn har jag inte följt med som jag borde.

Hur är det, följer du med i det svenska nyhetsflödet?

- Av och till. Jag tycker nyheterna dränks av sensationerna. Den jag har haft mest behållning av att läsa är [[Maciej Zaremba]] i DN, men han får ju det utrymme hans ämnen kräver.

Vilka frågor intresserar dig mest i svensk media?

- Rasism och den offentliga sektorn. Men jag är mest intresserad av vad nyhetsflödet säger om den självbild och de ideal om Sverige som media speglar.

Finns det svenska politiska frågor som är viktiga för dig just som utlandssvensk, som du tror att andra i Sverige inte tänker så mycket på?

- Nej, inget jag har engagerat mig såsom varande utlandssvensk. Och jag tror inte att Sveriges utrikespolitik egentligen spelar så stor roll för någon. Däremot är jag stolt över de internationella statsmän vi har bidragit med på slutet: [[Hans Blix]] och [[Carl Bildt]], bland andra.

Om du inte röstar, vad kommer det beror på?

- Att jag inte är tillräckligt insatt, då är det orättvist att jag kan påverka andra människors situation utan att behöva ta konsekvenserna av det själv.

Vad skulle ändå kunna få dig iväg till ambassaden isåfall?

- Om ett val skulle vara så viktigt skulle jag nog åka hem. Och då skulle det handla om att bevara Sverige från rasisterna.

Den 26 augusti började 295 ambassader och konsulat runtom i världen ta emot röster till riksdagsvalet. Sedan den 5 augusti har det varit möjligt för utlandssvenskar att brevrösta från utlandet. Här en länk till valmyndighetens sida Rösta från utlandet.

Kommentera