Valmaterial: Frihet i en liten film

Varde animerad gubbe, sa Liberala ungdomsförbundet.


RÄTTELSE: Det nämns i kommentarsfältet att det inte är ordföranden som talar i filmen. Jag ber så mycket om ursäkt för min förhastade slutsats, jag tyckte att det lät som Cwejman. Jag går nu och skäms i ett hörn. /bloggförfattaren

Hurvida kraften som drar upp människan ur marken ska symbolisera marknadens osynliga hand eller något mer spirituellt får gå osagt. Men denna lilla Luf-människa tycker i alla fall att ”det är inget konstigt med friheten” och finner inte politiken vara svaret på alla problem. En parafras på blockbrodern kristdemokraternas nyfunna intresse för politikens gränser, måhända.

Problemet, enligt liberala ungdomsförbundet, är att det numer har blivit allt för krångligt att flytta mellan länder. Asylprocesser skulle kunna påskyndas, i filmen illustrerat med en jetmotordriven snigel. Problemet är också att det är alldeles för krångligt att bygga nya bostäder, och att det är alltför svårt att ta sig från skolan till arbetsmarknaden.

Eller, som ordföranden [[Adam Cwejman]] uttrycker det det uttrycks i voice-over : ”För inte så länge sedan kunde man gå direkt från skolan in på arbetsmarknaden.” Nu är det ett för stort steg, som kan överbryggas med hjälp av bland annat lärlingsplatser. ”Stater och byråkrater borde inte krångla till det så mycket, det är faktiskt ”inget konstigt med friheten” menar han vidare, och pekar återkommande ut dessa dramats banditer.

Det ett skoj grepp, det att använda filmmediet för att förmedla fler ord än vad som får plats i en slogan. Det skiljer sig också från konkurrentförbundet SSU:s valfilm. En hal analogi mellan en snorig pizza, via Oddset, till ungdomsarbetslösheten. Vad som främst förmedlas är inte ord, snarare bjuds en känsla av usch-äckel och, på gott och på ont, obegränsade intolkningsmöjligheter.

”En gång i tiden var det en självklarhet att få flytta dit man ville, bygga ett hus och skaffa ett arbete”, menar Cwejman. Och förtsätter: ”För inte så länge sedan kunde ungdomar gå direkt från skolan och hitta ett jobb”.

Avsikten kan ha varit en annan, men det är svårt att tolka det på annat sätt än att det var bättre förr. Det var det ju inte, det torde väl ändå vara den allmänna åsikten – särskilt bland ungdomsförbundare.

Det är inget konstigt med friheten from Erik Åslin on Vimeo.

Kommentera