Veckans makthavarlista post-pride

Stockholm Pride 2010 är över. Det är nu dags att summera veckan och vi gör det på samma sätt som vanligt – i listform. Håll till godo!
Årets…

VIKTIGASTE: Partiledardebatten som samlade samtliga riksdagens partiledare, minus [[Göran Hägglund]]. Även [[Rick Falkvinge]] och [[Gudrun Schyman]] var på plats i panelen som ägnade sig åt att gå på djupet i frågor som moderskapspresumtion, smittskyddslagen och vård av transpersoner.

VACKRASTE: Pride-ordföranden [[Pär Wiktorsson]] och vice [[Lovise Brade Haj]] i sina invigningsutstyrslar. (Lovise i svanklänning à la Björk)

BRANDTAL: [[Lars-Erik Holm]], generaldirektör på Socialstyrelsen och invigningstalare. Fick de mest hårdföra queeraktivister i publiken att häpna över engagemanget och minnesvärda citat som: ”bestämmelser som begränsar individens frihet att välja hur eller med vem han eller hon vill leva måste tas bort”.

TIDSRESA: [[Magdalena Ribbing|Magdalena Ribbings]] hajpade invigningstal var både underhållande och… ja, det var väl mest underhållande. Att Ribbing helt missade den sista tredjedelen i hbt-begreppet bidrog till känslan att talet möjligen hade varit lika samhällsomstörtande som Holms, fast för en sisådär 25 år sedan.

BEVAKNING AV PRIDE HOUSE: Makthavare.se som fyllde pressrummet i Kulturhuset tillsammans med enstaka utsända från andra medier. En bevakning värd namnet kräver strength by numbers.

HUGGSEXA: Den könsneutrala äktenskapslagstiftningen som både alliansen och de rödgröna ville sno åt sig äran för under partiledardebatten.

NEVERENDING SNACKIS: Sjöhistoriska, bättre eller sämre än Tanto? Makthavare.se tycker bättre. Mest för att vi gillar förändring.

MEST ÖVERSKATTAT: Artistbokningen på Pride. Festivalen som briljerar på så många områden har här en mycket stor utvecklingspotential. Förutsägbar och tråkig underskattar den sin publik, schlagerkvällen och MJ-tributen undantagen. Förhoppning om ett tätare samarbete mellan huvudscenens bokare och de som sköter ruljansen på Riksteaterns undanskuffade Kulturscen.

FLITIGASTE: [[Ulrika Westerlund]]. Hann med att medverka i inte mindre än 19 programpunkter i Pride House.

HELOMVÄNDNING: [[Fredrik Reinfeldt|Fredrik Reinfeldts]] ändring av partilinjen i frågan om tvångssterilisering före juridiskt könsbyte, mitt under partiledardebatten.

BÄSTA FEST: Rehab Vol 5 på Stampen. Inga festar som de som festar som om det var sista dagen på Pride.

SNYGGASTE I PARADEN: [[Nyamko Sabuni]] i sin Cat Woman-dress.

RISKTAGARE: [[Peter Eriksson]] som valde bort paraden och lämnade [[Maria Wetterstrand]] ensam med [[Mona Sahlin|Mona]] och [[Lars Ohly|Lars]].

KÄMPAR: Gänget bakom Pride House som år efter år levererar ett program vi älskar att hata för att det alltid händer så mycket roligt samtidigt.

MINNESLUCKA: [[Annelie Enochsson]] var först med och stiftade hatbrottslagen 2002, som skyddar alla sexuella läggningar, glömde sedan bort lagens innehåll och gick under Pride ut i ett animerat men felaktigt blogginlägg mot hatbrottslagen för att den diskriminerar heterosexuella. Hon tände även ett hopp hos många besökare att få springa på mängder av löspenisar. Några sådana fynd har tyvärr inte rapporterats.

MEST BEKLAGADE FRÅNVARO: [[Göran Hägglund]], som enda partiledare valde han att inte delta i partiledardebatten.

OSIS: [[Jan Björklund]] som blev partiledardebattens bad boy när han blandade ihop begreppen och fick det att låta som att han inte tyckte att två kvinnor skulle få vara juridiska föräldrar. I detta ögonblick fanns det nog ingen som saknade Göran Hägglund lika mycket som Jan Björklund.

NYGAMLA ORD I NYHETSFLÖDET: Tvångssterilisering anno 2010.

Kommentera