Sven-Erik Alhem: Enochsons blogg barnslig, naiv och provocerande

Riksdagsledamoten [[Annelie Enochson]] (kd) gick på torsdagen till angrepp mot hatbrottslagen och Pride. Hon menar att det är fel att skattepengar går till Pride och till att ”hylla dekadensen som följer i Prides spår”.
– Ligger man på den här nivån ska man inte delta i samhällsdebatten, säger [[Sven-Erik Alhem]], rättsexpert och tidigare överåklagare.

Kristdemokraternas riksdagsledamot Annelie Enochson gick på torsdagen till angrepp mot Pridefirandet i Stockholm på sin blogg under rubriken Hatbrottslagen är problematisk! Där upprörs Enochson av ”löspenisar”, ”ekivoka budskap” och att ”alla Stockholms flaggstänger flaggar med RFSL-flagga”.

Hon menar även att det är fel att skattepengar går till Pride och till att ”hylla dekadensen som följer i Prides spår”.

I blogginlägget skriver även Enochson felaktigt om hatbrottslagen – en lag hon själv varit med och stiftat.

Enochson menar att heterosexuella inte omfattas av den. Hatbrottslagstiftningen skyddar sedan år 2002 personer som utsatts för brott på grund av sexuell läggning (homo-, hetero- och bisexuella är skyddade).

Ingen åtskillnad görs alltså i lagen, vilket Enochson verkar tro. Hon skriver:

Förresten är homosexuella en folkgrupp??…tillhör jag isåfall då den hetersexuella folkgruppen som det är ok att hata eftersom vi inte omnämns i lagen om hets mot folkgrupp?

Alhem förvånad över okunskapen

Sven-Erik Alhem, rättsexpert och tidigare överåklagare, är förvånad över Enochsons okunskap:
– Det är ju inte ovanligt att riksdagsledamöter inte är särskilt kompetenta på alla områden. Men ger man sig in i en debatt så är det ju viktigt att man känner till vad som gäller, säger Alhem till Makthavare.se.

Sakinnehållet i inlägget kallar Alhem ”fantastiskt barnsligt, naivt och provocerande”:

– Det är djupt okunnigt, ligger man på den här nivån ska man inte delta i samhällsdebatten.

Makthavare.se bad kristdemokraternas talesperson i hbt-frågor, Mikael Anefur, om en kommentar angående Enochsons utspel.

Är det lämpligt att en riksdagsledamot uttalar sig så okunnigt om en lag hon själv varit med och stiftat?

– Nej det är naturligtvis inte lämpligt. Det finns ingen lagstiftning som säger att homosexuella är en folkgrupp.

På Stockholm Pride höll kd under torsdagen ett seminarium där det stod klart att det finns personer inom partiet som önskar en mer hbt-vänlig utveckling.

Hur ska den gå till om företrädare för partiet uttalar sig på det här viset?

– Man får inte glömma bort att det här är en enskild medlem som uttrycker sig så, säger Mikael Anefur (kd).

Annelie Enochson sitter ju ändå i riksdagen?

– Ja förvisso, men en enstaka person, och i sakfrågan kan man ju förstå att det finns olika uttryck under Pridefestivalen som kan stöta folk, det råder det ingen tvekan om.

RFSL:s ordförande [[Ulrika Westerlund]] menar att det är anmärkningsvärt att Enochson överhuvudtaget är kritisk till hatbrottslagstiftningen.

– Det är en lag som vi har för att signalera att vi ser allvarligt på att människor angrips på grund av sina egenskaper. Jag måste säga att jag trodde att lagen var okontroversiell inom alla partier, även kristdemokraterna, särskilt eftersom det brukar vara den hbt-fråga där vi och kristdemokraterna har lättast att mötas.

– Sen undrar jag nyfiket vilka ekivoka budskap som det är som sprids? Jag tror snarare att det handlar om en homofob nidbild som sprids i vissa medier och som hon har påverkats av, säger Ulrika Westerlund till Makthavare.se.

Fel hylla ”dekadensen”

Enochson ogillar även att ”skattepengar sponsrar Pride”:

Jag tycker INTE heller det är ok att skattepengar går till att sponsra Pride och på detta sätt hylla dekadansen som följer i Prides spår.

Ulrika Westerlund igen:
– Hon verkar inte känna till att Stockholm Pride drar in enormt mycket pengar till Stockholm. Det är alltså pengar som turister spenderar i Stockholm till följd av Pridefestivalen och som givetvis också bidrar till att öka skatteintäkterna för staden.

Makthavare.se har kontaktat Annelie Enochson som eventuellt återkommer med en kommentar.

Karin Lenke
Charlotte Naversten

Trackbacks

  1. [...] vårt seminarium har mycket av det som skrivits tyvärr handlat om min partikollega Annelie Enochsons blogginläg om [...]

Kommentera