Lyckad turné om hatbrott och homofobi

Under ett år har pjäsen No tears for queers turnerat på gymnasieskolor och i samband med turnén har RFSL Ungdom arrangerat workshops, föreläsningar och publiksamtal för eleverna.

Målet med turnén har varit att plocka upp de homofobiska hatbrott som pjäsen kretsar kring och föra ett samtal om hur pjäsens budskap också har bäring på elevernas vardag.

- I Borås blev det väldigt tydligt då någon kastade brandbomber in i RFSL:s lokaler i samband med vårt besök, berättar [[Frida Darj]], projektledare för RFSL Ungdom. Jag tror att det hade en direkt koppling till vårt besök.

Pjäsen innehåller starka scener som utförligt berättar om tre väldigt grova hatbrott. [[Matilda Sjödell]], lärare och en av de medverkande i turnén menade att det hade försvårat arbetet.

- När eleverna fått se tre sådana väldigt grova brott var det ibland svårt att kunna koppla temat för föreställningen till elevernas vardag. Men det var en enorm styrka att kunna arbeta utifrån ett konstnärligt material. Pjäsen berörda väldigt många.

[[Frida Sandegård]], dramapedagog, som också medverkat tror väldigt mycket på det upplevelsebaserade lärandet – och inte bara för eleverna.

- Många vuxna i skolan tyckte att det är bra att vi är ute och pratar med elever, men lika vanligt var det att gymnasieklasserna sa att det snarare var lärarna som behövde informationen.

Sammanlagt har pjäsen och samtalen besökt 55 städer och c:a 12 000 gymnasieelever har deltagit. Arbetet med turnén har nu resulterat i materialet ”Man föds inte till homofob, man blir det” som snart finns tillgängligt på RFSL Ungdoms hemsida. Materialet innehåller övningar och vad man ska tänka på när man gör liknande arbete i skolor.

- Jag har blivit så otroligt mycket positivt inställd till mänskligheten, avslutade Matilda. Vi har mött så många fantastiska kids. Jag trodde att jag skulle få stångas mycket mer.

Kommentera