Albin och Johannes blir tillsammans på Pride

I kväll har pjäsen Pride skandinavisk premiär på festivalen med samma namn. Vi tog en kaffe med huvudrollsinnehavarna [[Johannes Bah Kuhnke]] och [[Albin Flinkas]].

Det är två svettiga skådespelare som tar emot mig vid Stadsteaterns sceningång, efter ett träningspass på teaterns gym.

- Det är så mycket spänningar i kroppen såhär inför premiären, säger Johannes.

Pride är skriven av Alexi Kaye Campbell och gjorde succé i London för två år sedan när den hade premiär. Pjäsen berättar två parallella historier, en på 60-talet där en gift man (Bah Kuhnke) och hans frus kollega (Flinkas) inleder en relation. Den andra historien utspelar sig i nutid där två män ännu en gång brutit upp från sin relation och Pride närmar sig. Kontrasterna mellan 60-talets och 00-talets syn på homosexualitet blir tydliga, men blir en relation automatiskt lättare för att den äger rum i ett mer öppet samhällsklimat?

Karaktärerna bedrar och sviker varandra i båda tidssfärerna och det är svårt att inte finna sympati för de som blir svikna – men också för de som sviker.

- Min 60-talskaraktär är fången i tiden och samhällsnormer och även om man tycker att han gör felaktiga val så förstår man varför han känner sig tvungen att göra dem, säger Johannes.

- Jag tycker att sympatierna och antipatierna växlar hela tiden i pjäsen – som alltid när det är välskrivet, säger Albin. Det finns inga goda och onda i pjäsen, inga hjältar och skurkar.

Båda skådespelarna har Pridevana. Johannes har tidigare spelat huvudrollen i Hedwig and the angry inch som sattes upp i samband med Stockholm Pride 2008. Albin har bland annat uppträtt på invigningen av förra årets festival.

- I pjäsen frågar min karaktär om Pride är en demonstration, en hyllning eller en catwalk, säger Albin. Jag har kommit till insikten att det är alla tre – och de behövs alla tre.

- Jag tror att Pride fortfarande har väldigt stor betydelse, säger Johannes, särskilt för människor utanför Stockholm som kan resa hit och se att man inte är ensam och det finns inte bara fem till. Det finns fem eller femtio tusen till!

Pride regisseras av [[Gerhard Hoberstorfer]], har premiär i kväll och spelas till och med den 2 september. Övriga roller spelas av [[Eva Rexed]] och [[Alexander Stocks]].

Kommentera