Finerotik och fulporr

Under ett lättsamt samtal pratade initiativtagaren [[Elin Grelsson]], redaktören [[Gustav Almestad]] och förläggaren [[Ulrika Larsson]] om det kommande erotiska novellsamlingen Skamlöst och om skillnaden mellan erotik och porr.

Seminarium: DEN EROTISKA NOVELLEN

Arrangör: Normal Förlag

Plats: Ekoteket, Pride House

Publik: c:a 50

Moderator: Ulrika Larsson, Normal Förlag

Budskap: ”Det kommer en ny erotiknovellsamling snart.”

Citatet: ”Nu är ni i den franska skolan, där eliten skriver om gruppsex och så blir det något fint!” (Ulrika Larsson, apropå Anaïs Nin).

Elin Grelsson inledde med att berätta hur idén kring den kommande antologin Skamlöst, en samling erotiska noveller, växte fram i samband med att hon skrev sexscener till sin kommande roman. Diskussionen kom i stor utsträckning att handla om skillnaden mellan ”erotik” och ”porr”. Gustav Almestad, en av redaktörerna för Skamlöst, läste ur sitt bidrag till antoligin och menade att erotik är något som inspirerar till kåthet, något man kan runka till senare, medan porr  snarare kan beskrivas som ”bruksvara”, med syfte att leda till mer omedelbar orgasm.

Grelsson och Almestad menade att språket olika författare använder för att skildra sex skiljer sig åt och att det påverkar vilken genre texten hamnar i. Ett visst sorts språk, ofta använt i mer klassisk litteratur, är mer ”fint” och blir på så vis klassat som erotik, medan det språk som används i litteratur med låg status är mer rakt, med följden att det klassas som porr. Ulrika Larsson menade att erotiken kan beskrivas som ”elitens pornografi”.

Larsson frågade hur redaktörerna gått till väga för att få så pass många bidrag, med tanke på att sexscener är bland det svåraste för en författare att skriva. Enligt både Grelsson och Almestad tycks det som det har underlättat kreativiteten hos författarna i Skamlöst att ta en queer utgångspunkt i skrivandet.

Ulrika Larsson passade på att avslöja lite av vad Skamlöst kommer innehålla: ”Lesbisk powersex, pilska skogsrår och cancerporr.”

Kommentera