Visionärt från de gröna

[[Peter Eriksson]] och [[Maria Wetterstrand]] talade som brukligt inte på kvällen utan redan före lunch, denna Almedalsveckans sista dag. I sina tal (de delade på tiden) nämnde de dock inte sin stora nyhet: Ett femårigt stopp för nya köpcentrum.

Förslaget om ”ett femårigt moratorium för nybyggnad av externa köpcentra” presenterades i stället på en presskonferens tidigare under fömiddagen. Det är dock lite oklart vad miljöpartiet faktiskt föreslagit. På frågan om moratoriet kommer stoppa IKEA i Borlänge var svaret svävande, men det hyfsat nybyggda IKEA som står i Haparanda hade enligt Eriksson gått att bygga.

Andemeningen i köpcentrumsförbudet fanns dock med i språkrörens tal – Sverige och världen behöver radikal omställing av användandet av resurser. Det är inga nyheter för att komma från Eriksson och Wetterstrand, men det är värt att notera hur pass radikalt man ser på samhällets behov av miljöomställning. De som delar miljöpartiets syn applåderar, för de som är mer skeptiska framstår partiet som skvatt galet.

Mest intressant i två tal vars innehåll var i stort sett förväntat var att språkrören angrep på allianspartierna för den införda bortre gränsen i sjukförsäkringen, men inte för skattesänkningar. Miljöpartiet markerar därmed att de är de rödgrönas mest borgerliga parti. Roligt var för övrigt att det var relativt mycket folk, med tanke på att det är lördag och 200 meter till en solig strand från Almedalen. Valår!

Forskningsinstitutet Ratio, som räknat på vad de reformer som föreslås i partiledarnas tal kostar, sätter kostnaden för höghastighetståg till 1 miljard per mil.

Makthavare.se:s [[Cecilia Garme]] bedömmer sanningshalten i talen till 94 procent för Maria Wetterstrand och 88 procent för Peter Eriksson. Det stämmer bland annat inte att den nuvarande regeringen inte alls investerat något i renovering av miljonprogrammen.

Kommentera