Rädd för pullfaktorn

Barnkonventionen som svensk lag har hårdlanserats av kristdemokraterna i veckan. Folkpartiets partisekreterare [[Erik Ullenhag]] instämde i ett pressmeddelande förra veckan och miljöpartiet och vänsterpartiet är också för. Att det var kd:s [[Emma Henriksson]] som fick hoppa in för den i Bryssel kvardröjda EU-kommissionär [[Cecilia Malmström]] gjorde därför inte så mycket, Rädda Barnen var nöjda med det barnfokus samtalet fick ändå.

[[Elisabeth Dahlin]] berättade om Rädda Barnens krav på god man inom 24 timmar och Emma Henriksson sköt in att det finns med i den handlingsplan för ensamkommande flyktingbarn som Malmström presenterade i maj. Debatten präglades av samförstånd. Kd har nyss släppt en migrationspolitisk rapport och säger sig vilja driva valrörelse på denna (allianssplittrande) fråga.

Precis som vid många andra tillfällen under veckan, rapporterade på Makthavare.se, kritiserades att Sverige inte använder undantaget i Dublinförordningen när det gäller ensamkommande barn, utan istället skickar dem runt i EU. Intressant nog var kommissionens ursprungliga förslag till medlemsländerna när man reviderade Dublin att just ensamkommande barn skulle undantas.

Hårt kritiserat blev också den åldersbedömning som pågår runt om i EU, där barn röntgas och tänder kontrolleras, trots att det är vetenskapligt mycket tveksamt om man kan fastställa ålder (mellan 14 och 19 år) med den typen av metoder.

Paneldeltagarna noterade oroat att barnets bästa inte sätts i första rummet, att EU-länder ägnar sig åt en slags bakvänd konsumentmakt där man vill ge asylsökande så dåliga villkor som möjligt så att färre söker sig dit. En mer korrekt politik skulle kunna fungera som ”pull-faktor”, dvs något som drar asylsökande till landet med förhoppning om att deras rättigheter ska respekteras och att de ska behandlas väl. Det är uppenbart, menade Elisabeth Dahlin, att den rädslan går ut över individens rättssäkerhet.

Under denna sista debatt på Globala Torget pratades det också om vad det innebär att vara barn i asylprocessen. Rädda Barnen menade att barn inte kan gå igenom samma hårda process som vuxna. Emma Henriksson sa att ”våra egna barn måste sätta standard” – om vi inte skulle placera våra egna barn på en flyktingförläggning eller boende ska inte heller flyktingbarn bo så. Avslutningsvis lyfte kd att man vill tillsätta en flyktingkommission med uppdrag att utreda bland annat vad som hände och händer med de apatiska flyktingbarnen.

Kommentera