Inga liberaler

[[Göran Hägglund]] är trött på att kristdemokraterna uppfattas som kristet och konservativt. Under kvällens tal lanserade han sig själv och sitt parti som ”politikens gränspolis”. Men vad betyder det?

Gränspolismetaforen är ett försök att inför väljarna peka på partiets särart inom alliansen. ”Vi är inget liberalt parti”, förklarade Hägglund för sina åhörare. Om Hägglund får som han vill får hans parti fortsatt mandat att arbeta mot ”reformer som styr samhället i onödan”. Konkret tycks det handla om kvotering, både i arbetslivet och i föräldraförsäkringen. Några andra exempel gav inte Hägglund, om man inte räknar med höjd skatt, något som passar in i modellen om man talar från höger, men knappast är unikt i alliansen.

Hägglund uppmärksammade vidare att Almedalsveckan i år präglats av välfärdsdiskussioner, något han menar att kristdemokraterna tjänar på, en sannolikt riktig analys. Partiet kanske inte vinner så värst många väljare över blocket, men om valet blir ett välfärdsval blir man ett alternativ för välfärdsälskande alliansväljare.

Tyvärr nådde Göran Hägglund inte riktigt upp till sin normala standard. När retoriken verkade närma sig ett crescendo visade det sig att Hägglund bara hunnit halvvägs i ett över 40 minuter lång tal, något magstarkt i ett lite blåsigt Visby. Hägglund lyckades inte riktigt heller bryta bilden av ett parti som mer än något annat talar om sig själva som ”vi”, ställt mot ett externt ”dem”. Hägglund måste locka till sig nya väljare, men lyckas inte riktigt bjuda in.

Kommentera