Tungt skolfokus i alliansens utspel

Alliansens fyra partiledare presenterade under förmiddagen en 9,3 miljarder stor satsning på kommunerna för den kommande mandatperioder. Pengarna är utöver de som presenterades i vårpropositionen och tas från det reformutrymme finansminister [[Anders Borg]] presenterade tidigare i veckan.

3 miljarder utgör ett tillfälligt stöd till kommuner under 2011 medan 6,2 miljarder är satsningar inom skolan där många är permanenta reformer. Bland annat permanentas lärlingsystemet samtidigt som det utökas till 36 000 platser. De elever som går lärlingsutbildning ska inte obligatoriskt läsa in teoretisk högskolekompetens, men kan göra det frivilligt antingen på gymnasiet eller komvux.

Alliansen vill även förlänga lärarlyftet, satsa på en utvärderingsfunktion för utbildningspolitiken och öka undervisningstimmarna i matematik i tre av grundskolans årskurser. Partiledarna kunde dock inte ge besked om vilka årskurser som ska läsa mer matematik.

Frågan om skattesänkningar duckades unisont av fyrklövern. ”Vi presenterar inte valmanifestet i dag”, meddelade [[Fredrik Reinfeldt]]. Valmanifestet och de ytterligare satsningar man kan räkna med finns i det kommer baseras på nya beräkningar av konjunkturläget alliansen gör i augusti. [[Jan Björklund]] kan fram tills dess sannolikt känna sig nöjd.

Utspelet kommer en dag efter de rödgrönas överenskommelse om skolpolitiken, vilket tog lite udd ur möjligheten för alliansen att måla en bild oppositionen som handlingsförlamad. Alliansens partiledare menade dock att det löfte från de rödgröna om att alltid satsa 12 miljarder mer än alliansen är ofinansierade.

Kommentera