Jag är inte rasist, men…

Sverigedemokraterna balanserar på 4 procentgränsen i opinionen. Men deras väljare, och potentiella, är märkligt frånvarande i debatten.

Seminarium: Nio röster om Sverigedemokraterna – ökade ekonomiska klyftor har skapat en ny nationalism.
Arrangör: 5i12-rörelsen, projektet Agera, Centrum mot rasism och Ungdom mot rasism
Plats: S:t Clemens slottsruin
Publik: Cirka 50 personer.
Moderator: [[Anders Bergman]]

En av de stora snackisarna i valrörelsen är sverigedemokraterna och vilka konsekvenser det skulle få om de kom in i riksdagen. Statsvetare, politiska journalister och politiska strateger har kliat sina huvuden till fördärvet och vi kommer förmodligen inte få några klara svar innan valresultatet är levererat den 19 september. Men förvånansvärt frånvarande i diskussionen har varit de sverigedemokratiska väljarna.

Det har [[Linnea Nilsson]] och [[Emil Schön]], båda författare och journalister, tagit fasta på och skrivit en bok där de djupintervjuat nio sverigedemokratiska väljare, där bara en av de intervjuade varit medlem i partiet, för att förstå hur de resonerar. Kritiken mot den svenska invandringspolitiken förenar, men även en del andra frågor. De har lågt förtroende för politiker och det etablerade samhället, ett samhälle de även befinner sig långt ifrån och de ser islam som det stora hotet mot samhället.

Statistisk definierar sig sverigedemokraternas väljare i första hand som mitten, eller mitten-höger, men ingen av de intervjuade vill definiera sig själva som rasister. Nilsson sa att alla ”har exempel på någon annan som är rasist på riktigt”. Flera av dem hade sagt att de gillar [[Barack Obama]] och hyser starka sympatier för Israel, som bevis för att de inte alls är rasister.

Nilsson och Schön har även tittat på Norge och Danmark för att studera framgången för högerpopulistiska partiet där och konstaterat att den strategi svenska partier, hittills i alla fall, valt att isolera partiet inte varit särskilt framgångsrik. När moderaterna och socialdemokraterna i Stockholm går ihop för att isolera partet, stärker snarast SD-väljarnas uppfattning om att sverigedemokraterna är det enda oppositionspartiet.

Kommentera