SCB delar upp segregeringen

SCB släppte nyligen rapporten ”Integration – ett regionalt perspektiv” och höll på förmiddagen i dag seminarium om de grova siffrorna. Intressanta skillnader mellan norr och syd framkom, men mest intressant var att:

- SCB inte ser ett samband mellan antal utlandsfödda i ett område och skillnader i sysselsättning mellan infödda och utrikes födda.

- Sambandet hög utbildning – hög sysselsättningsgrad gäller för svenskar, men inte alls i lika stor utsträckning för invandrare.

- Kvinnor är lägre sysselsatta än män. Skillnaden mellan infödda svenskar är tre procentenheter, skillnaden mellan utrikes födda sex procentenheter.

Ledsamt nog inledde man med att påpeka att över 100 000 personer fick uppehållstillstånd i Sverige 2009, och i samma andetag nämnde man att Sverige tidigare hade mycket arbetskraftsinvandring men nu mest tar emot asylsökande och deras anhöriga. SCB, med så mycket statistik för händerna, vet förstås att de 100 000 uppehållstillstånden långt ifrån går till asylsökande men nämnde inte då att de allra flesta helt enkelt är människor som njuter av EU:s fria rörlighet.

Denna kommunikationsmiss gjorde resten av genomgången, där invandrare från EU syntes något oklar. Än mer lidande av detta blev de avslutande slutsatserna, att sambandet mellan kort och lång vistelsetid i Sverige och sysselsättning kan ha påverkats av att de som funnits här kort tid är asylsökande och de som funnits här länge arbetskraftsinvandrare. EU-invandrare kan ju också ha funnits här kort tid. (Vid fråga hänvisas dock till en annan av SCB:s integrationsrapporter, så statistiken finns rimligt uppdelad även för dessa grupper.)

En nackdel med rapporten är att andra generationens invandrare, som inte är helt skonade från segregationsproblem, inte finns med.

SCB skickade för övrigt ut 371 pressmeddelanden under 2009, meddelade man. Se dagsdosen som en hint: Det saknas inte statistik i Sverige.

Kommentera