Nationaldemokraterna vs Svenska Kyrkan

Kan kyrkan göra det svenska riksdagspartier inte klarar av – ta debatten med de främlingsfientliga?
Gårdagens incident, då biskop [[Lennart Koskinen]] avbröt en debatt mellan SD och KD på grund av deras placering framför Svenska Kyrkans tält på Hamnplatsen följdes idag upp med en debatt – men mot ett annat parti. Nationaldemokraterna hade torgmöte på samma plats – ett torgmöte som avslutades med en hastigt bestämd debatt mellan partiledaren [[Marc Abramsson]] och prästen [[Mikael Mogren]]. Lennart Koskinen fanns dock på plats och lyssnade.

Om makthavare.se gjort samma sanningsmätning på debatten som vi gör med FORES varje kväll på partiledarnas tal hade ND fått stora problem, inte minst när man menar att arbetskraftsinvandring inte har haft något med svenskt välfärdsbygge efter andra världskriget att göra. Abramsson lade också krokben för sig själv när han å ena sidan pläderade för att alla människor ska ha samma rättigheter och å andra sidan skällde på kyrkan för att man ”tillåter homovigslar”. (Abramsson kallade också Stockholms Pride för omfattande normupplösning.) Sanningsmätaren hade säkerligen också reagerat på talet om massinvandring eller att hela folkgrupper kommer till Sverige med utträngning som resultat, eller på att Svenska kyrkan utesluter präster med ND-åsikter ”på löpande band”, något han tog tillbaka en stund senare.

Mikael Mogren pläderade samexistens. Medan Abramsson ville att alla folk ska ha sin stat. Mogren invände att det enbart skulle leda till mer problem när staterna ställs mot varandra – och nya stater ska skapas till alla folk. Han ställde också Abramsson mot väggen om vilka som skulle ut ur Sverige. Abramsson återkom till att människor inte vill vara på flykt utan vill ”hem” men kommenterade inte att flyktingar kan ha Sverige som sitt hem. Man kan inte heller – och här ger ND tydligare besked än SD – bli svensk. Man föds och dör som svensk, som Abramsson uttrycker det.

Det är uppenbart att Abramsson vill ha mångfald i världen – olika, uppdelade folk. Han vill uppnå detta på bekostnad av mångfald i Sverige och avslutade med att anklaga Moberg för att vilja ha en enda ”världsregering”.

Debatten drog mycket folk och en hel del – blocköverskridande – protester. Bland annat stod personer i Svenska kyrkans tröjor med bland de som vände ryggen mot debatten.

Kommentera