Inga fler fingrar i luften för Björklund

[[Jan Björklund]] fortsatte i kväll årets talartrend – ge i princip inga konkreta besked – från scenen i Almedalen. Dessutom är han den som sagt det bäst hittills. Björklund har lämnat mycket av terrierilskan bakom sig och framstod som lugn, sansad och bestämd, med målande anekdoter. Björklund ägnade som väntat mycket tid åt sin skolpolitik, men bjöd även på lite oväntad retorik. Begreppet ”socialliberalism” fick prominent utrymme och begreppet ”flumskola” begagnades bara en gång. Björklund passade även på att hylla ett par före detta (s)-statsministrar för deras arbete för kärnkraft i Sverige.

Intressantast blev det när Jan Björklund menade att globaliseringen nu leder till flykt av kunskapsjobb från Sverige, men inte följde upp det med något förslag på lösningar, mer än att Sverige ska bli en ”vinnare” med hjälp av de rätt allmäna koncepten bra utbildning och gynnsamt företagsklimat. Arbetslösheten diskuterades i termer av ungdomsarbetslöshet, men rundades i övrigt.

I en ambition att lägga mer krut på ideologi än sakpolitik meddelade Björklund sin publik att ”Politik får inte och ska inte handla om att sticka upp ett blött finger i luften eller att fladdra med vinden. Politik handlar om att stå för vissa värderingar, oavsett vindriktning.” Ett uttalande som blir lite komiskt när mycket kritik av folkpartiet har rört partiets vurm för språktest och kunskapstest för nya medborgare.

Kostnaden för de reformer Jan Björklund vill genomföra, framräknad av [[Andreas Bergh]] för Makthavare.se, uppgår till ungefär 1 miljard, på kort sikt.

Maktahavare.se:s sanningsmätning, i dag levererad av [[Magnus Ljungqvist]], visar att Björklund till cirka 80 procent höll sig till sanningen. Det är exempelvis inte sant att Sverige har trupp i Afghanistan för individers skull utan på grund av internationella åtaganden.

Vid en jämförelse av ordlikhet mellan detta tal och tal riksdagspartiledare tidigare hållit framkom att det hade mest likhet med tal hållna av [[Göran Hägglund]] (89 procent), Jan Björklund själv (88 procent) och [[Mona Sahlin]] (86 procent).

Kommentera