TV: Här bränner Gudrun Schyman 100 000

Pressen flockades på Hamnplan imorse när Feministiskt initiativs utlovade pengabränning drog igång. Och [[Gudrun Schyman]] gjorde det. Hon brände 100 000 kronor i kontanter för att manifestera lönegapet mellan kvinnor och män.

Det var reklamkollektivet Studio Total som donerat pengarna till manifestationen och enligt Gudrun Schyman står de 100 000 kronorna för den summa kvinnor förlorar i lönegapet mot män varje minut.

”Lönegapet är på totalt 70 miljarder per år, omräknat i minuter blir det 100 000 i minuten. Trots att vi diskuterat frågan i decennier så har vi fortfarande den ordningen att skillnaden mellan en genomsnittslön för en man och en kvinna är 4 700 kronor i månaden. Vi tycker att det är oanständigt”, säger Gudrun Schyman.

Se hela pengabränningen i klippet nedan:
Gudrun Schyman bränner pengar

Studio Total, som stått bakom flera uppmärksammade kampanjer (t.ex. Malmöoperans Black Ascot-blogg), hade tänkt köpa en båt men tyckte den här frågan kändes viktigare.

”100 000 är trots allt det vi tjänar mer, bara för att vi är män. Det handlar inte om välgörenhet. Vi kan inte ge 50 öre till varenda kvinna som inte har råd att köpa glass till sina barn. Vi försöker göra något för ett rättvist samhälle.”

Kommentera