Ohly gick i Reinfeldts fälla

I kväll blev [[Lars Ohly]] först ut med att prata mer om sitt eget parti än motståndarna. Tyvärr var det inte så mycket ett tal som det var en föreläsning.Årets valrörelse har om något präglats av partiledare som målat fram en valvinst för den andra sidan som början till den totala apokalypsen. Däremot har det inte varit så mycket diskussioner om vad man själv vill. Lars Ohly tycks ha tagit fasta på den kritiken. Visserligen inledde vänsterledaren med att kritisera begreppet ”välfärdens kärna”, som [[Fredrik Reinfeldt]] gärna återkommer till, men sedan blev det uteslutande fokus på vad vänsterpartiet vill. Välfärd löd det väntade svaret, levererat i elva punkter.

Bland Ohlys elva punkter fanns, precis som utlovats på presskonferensen i förmiddags, inget nytt. I stället pratade Ohly på om kioskvältare som tandvårdsreformer och fler lärare per 100 elever. Det blev snart rätt enformigt och föreläsaraktigt, inte alls den spänst och glöd som annars kännetecknar Ohly. Mest uppseendeväckande var att feminismen tog relativt lite plats.

Lars Ohly gick även i den mediefälla Fredrik Reinfeldt gillrade i går. Ohly kritiserade i hårda ordalag statsministerns utspel om ”allmänintresset” som viktigare än ”särintressen”. Ohly hävdade att ägare till rika villor som vill ha moderatmärkt lägre fastighetsskatt är ett särintresse, medan välfärd är ett allmänintresse.

Oavsett om man håller med om det eller inte har Reinfeldt fått diskussionen dit han vill – fokus hamnar på vem som är en trovärdig budbärare, inte på vad som sägs. Det är inte första gången en företrädare för de rödgröna gör det misstaget.

Kostnaden för de reformer Lars Ohly vill genomföra, framräknad av [[Andreas Bergh]] för Makthavare.se, uppgår till minst 100 miljarder, men då ingår inte tandvård.

Maktahavare.se:s sanningsmätning, i dag levererad av [[Torbjörn Nilsson]], visar att Ohly till 90 procent höll sig till sanningen. Det är exempelvis inte sant att 25 000 personer försvunnit från välfärden, som Ohly hävdade, siffran är snarare 12 000.

Vid en jämförelse av ordlikhet mellan detta tal och tal riksdagspartiledare tidigare hållit framkom att det hade mest likhet med tal hållna av Ohly själv (81,2 procent). Näst mest lik var han [[Mona Sahlin]] (78,7 procent) och sedan i fallande ordning [[Göran Hägglund]] (75,4 procent), [[Jan Björklund]] (73,9 procent), [[Maria Wetterstrand]]/[[Peter Eriksson]] (69,3 procent), [[Maud Olofsson]] (69,3 procent), Fredrik Reinfeldt (58,1 procent).

Kommentera