Inga utspel det nya svarta

Man skulle kunna tro att Almedalsveckan vore perfekt för partiledare att presentera vallöften inför hösten. Men på sin pressträff under förmiddagen meddelade vänsterpartiets [[Lars Ohly]] att det inte blir några ”utspel, hittepåsaker eller nyheter i form av förslag” i kvällens tal. Därmed stämde han in med [[Fredrik Reinfeldt]] som i går lovade i stort sett ingenting. Partierna tycks ha accepterat att det är blockpolitik som gäller och då kommer utspelen gemensamt. I stället gäller det att profilera det egna partiets profil.

För Lars Ohly är det en enkel profilering, så självklar att vänsterpartiet i dag byter namn till ”välfärdspartiet”. Ohly hävdade att vänsterpartiet är det tydligaste och mesta partiet för välfärd i Sverige och med det menade han förbud mot vinstuttag ur skolan, vården och omsorgen. Ohly tryckte även om de rödgröna partiernas ambition att anställa mellan 25 000 och 30 000 personer i offentlig sektor. Enligt Ohly har 25 000 jobb försvunnit från offentlig sektor under den gångna mandatperioden, även om man räknar bort privatiseringar.

Som konkret exempel lyfte Ohly fram lärartäthet, även om han medgav att matematiken är hyfsat sofistikerad. Enligt Ohly har lärartätheten minskat med tio procent sedan början av 90-talet. Vänsterpartiet vill tillbaks till en nivå på minst nio lärare per 100 elever.

På frågan vad all den välfärd Ohly vill ha kostar svarade han att han hellre pratar om visioner och att visioner är dyra, men att man inte ska begränsa sig för det.

Kommentera